Zsidó Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsidó Sándor
Született1897. február 6.
Torda
Elhunyt1972. december 28. (75 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939–1945)
IskoláiSzegedi Tudományegyetem (–1921)
SablonWikidataSegítség

Zsidó Sándor (Torda, 1897. február 6.Budapest, 1972. december 28.)[1] magyar ügyvéd, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1897-ben született Tordán, Zsidó Gergely és Székely Katalin római katolikus szülők gyermekeként.[1] Középiskoláit a kolozsvári római katolikus főgimnáziumban végezte, majd jogi karon tanult tovább, a kolozsvári és a szegedi tudományegyetemen. A szegedi Ferenc József Tudományegyetem ünnepélyes megnyitásán, 1921. október 9-én őt avatták az intézmény első jogtudományi doktorává.

Az első világháború idején a császári és királyi 50. gyalogezred kötelékében teljesített katonai szolgálatot, részt vett négy isonzói csatában és a háború végén tartalékos hadnagyként szerelt le. Katonai érdemeiért elnyerte a Signum Laudist a kardokkal, a kis ezüst és a bronz vitézségi érmet, a Károly-csapatkeresztet, a sebesülési érmet és a háborús emlékérmet.

1927-ben kezdett működni, mint gyakorló ügyvéd Zalaegerszegen; a város képviselő-testületének 1933-ban, Zala vármegye törvényhatósági bizottságának pedig 1934-ben lett először tagja. Az Országos Frontharcos Szövetség zalaegerszegi csoportjának vezetőtisztje, a Magyar Országos Véderő Egyesület (MOVE) zalaegerszegi sportegyletének vezetőségének tagja és az egyik helyi cserkészcsapat parancsnoka is volt. Az előbbiek mellé az 1939. évi általános választáson parlamenti képviselői mandátumot is szerzett, a Magyar Élet Pártja Zala megyei listájáról.

1925. április 23-án Zalaegerszegen házasságot kötött Hegyi Juliannával.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]