Zorall Sörolimpia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zorall Sörolimpia
A 4, felvarrója
A 4, felvarrója
Korábbi neve(i)Paprissimo Fesztivál
Helyszín(ek)Megyer, Balatonszemes
Megrendezés évei2008 óta folyamatosan
AlapítóMegyerért Egyesület, Hangya Produkció Kft.
Szervezőu.a.
Időpont(ok)3 nap, általában augusztus 20. hetében kezdődik.
StílusRock, metál fesztivál

Magyar rockzenei fesztivál, melyet 2008-ban Megyeren alapítottak. A Zorall Sörolimpia első négy évében Megyeren, majd 2012-től a Balaton partján, Balatonszemesen került megrendezésre. Ugyanebben az évben elnyerte a közönségszavazatoknak köszönhetően az év legjobb fesztiválja díjat a Koncert.hu-n.

Az első megyeri fellépés
Az utolsó megyeri fellépés

Kezdetek[szerkesztés]

A Zorall Sörolimpia alapjait Megyeren a Paprissimo Fesztivál teremtette meg. Magyarország egyik legkisebb települése a térség programjainak színesítése érdekében a kis fesztiváljuk zenei stílusát rockosra hangolta. Az első évtől (2007)a "sztár vendég" a Zorall zenekar volt. A 2008-as nagy sikerű Paprissimo Fesztiválon felbuzdulva, a fesztivál szervezők és a zenekar menedzsmentje megállapodott és létre hozták az első megyeri kempingfesztivált, Zorall Sörolimpia néven.

Az első négy év[szerkesztés]

A szervezők alapkoncepciója egy olyan könnyűzenei (rock) fesztivál megteremtése ami a zene szeretete mellett, a közönségnek megmutatni a vidéki élet szépségét és báját. Erre a feladatra tökéletes helyszínnek ígérkezett Megyer. A kezdeti 200-300 fős látogatottság a negyedik évere meghaladta a 3000 főt. Itt forduló ponthoz érkeztek a rendezvény szervezői. Az első három évben ingyenes, majd az utolsó évben jelképes belépő árak nem tették lehetővé, a helyszín infrastrukturális fejlesztését. 2012 februárjában a zenekar vezetése megegyezett egy másik helyszínnel, hogy átviszik a rendezvényt.

Új helyszín: Balatonszemes, Rider Beach és a Megyer Camp[szerkesztés]

A Zorall Sörolimpia 2012-ben új helyszínre, a balatonszemesi Rider Beach-re költözött, ahol újult erővel csaphattak a fesztiválszervezésbe, immár infrastrukturális akadályok nélkül. A 2012-es év fesztiválja, szám szerint az 5. Zorall Sörolimpia hatalmas siker volt a magyar tenger partján. A Koncert.hu szavazásán a közönség döntésére az év legjobb fesztiválja díjat kapta meg. Így egyértelműen csak a helyszín változott, a megszokott Zorall-hangulat és persze a remek program 2012-ben is változatlan volt. A zenei kínálat a headliner sávban kimondottan illusztris, hiszen olyan zenekarok koncertjein tombolhattak a táborlakók, mint a Depresszió, a Road, a Kalapács, a Wisdom és természetesen a Zorall.

Több tribute zenekar is fellépett a Sörolimpián, így számítottak a Nickelback, Gun's Roses, Bullet for my Valentine, Ramones és AC/DC rajongókra, hiszen hazai képviselőik már alig várták a találkozást. A Pulzus tehetségkutató három dobogósa is az előadók sorát erősítette a Southern Comfort, illetve a Semi Holsen mellett, több felvidéki magyar zenekar is fellépési lehetőséget kapott. Zenei stílusok terén is széles volt a választék, hiszen a country zenétől kezdve a thrash metalon át egészen az alternatív rock zenéig minden stílus képviseltette magát, így a program szinte minden zenei igényt ki tud elégíteni.

Az V. Zorall Sörolimpia két színpaddal és több mint 60 zenekarral várta látogatóit. Nem maradtak el a már jól megszokott zorallos programok sem, mint a motoros túra, a Bazi Nagy Zorall Lagzi, a Sörolimpiai Csapatjátékok és a kerékpártúra Szaszával. A Megyeren maradt szervezők pedig már abban az évben Megyer Camp Fesztivál néven új fesztivált alapítottak, folytatva a helyi hagyományokat.

VI. Zorall Sörolimpia, 2013[szerkesztés]

A Zorall Sörolimpia 2013-ban is 2 színpadon, 60 zenekar társaságában zajlott Balatonszemesen. Ebben az évben először egy külföldi fellépő is érkezett a fesztiválra, a svéd The Embodied zenekar. A szokásos programok mellett kiállítás nyílt a 20 éve tragikusan elhunyt gitáros, Kun Péter emlékére, valamint a Pulzus tehetségkutatót is a helyszínen izgulhatták végig.

Külső hivatkozások[szerkesztés]