Zaria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zaria
Zaria zászlaja
Zaria zászlaja
Közigazgatás
Ország Nigéria
ÁllamKaduna
Népesség
Teljes népesség408 198 fő (2006)
Földrajzi adatok
Terület563 km²
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 11° 04′, k. h. 7° 42′Koordináták: é. sz. 11° 04′, k. h. 7° 42′
A Wikimédia Commons tartalmaz Zaria témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zaria város Nigéria területén, Kaduna szövetségi államban, Lagostól kb. 700 km-re ÉK-re. Lakossága 664 ezer fő volt 2012-ben.[1]

A 11. században alapították, mint a hauszák zazzani városállamának székhelyét. Akkori neve Zazzau volt. Rabszolga-kereskedelmi központként volt ismert. Több régi műemléke megmaradt, többek közt az emír palotája és a Péntek-mecset. Ma az ország egyik legismertebb egyeteme itt működik Ahmadu Bello néven.

Az emír palotájának kapuja

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zaria című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Zaria című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Readers Digest: Guide to Places of the World, 1995