Zakuszka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zakuszka kenyérre kenve
A paradicsompaprika a zakuszka krém alapvető összetevője, a hagymán és a paradicsomon kívül
A megsült padlizsánt, nem szabad a húsdarálóba tenni, mert a vastól megfeketedik
Zakuszka tálalása kenyérre

A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére, illetve tésztaételekhez is hozzáadott mártásként.[1] Az ételízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi konyha.[2] Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el. Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg a paprikakrémet sült padlizsánnal készítik, de ezt babbal, és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik.[3] Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható kaukázusi, grúz specialitáshoz a padlizsán nélküli Adzsika (Аджика) nevű ételízesítőhöz, bár az erdélyi zakuszkának rengeteg ízváltozata van, hiszen minden erdélyi háziasszony másképp készíti és fűszerezi.[4]

Elnevezése[szerkesztés]

Magyarországon szláv eredetű nevén ismert: a закуска (zakuszka) jelentése: harapnivaló, előétel, amely jelentősen élénkíti az étel ízét. Etimológiai szempontból a закусить (zakuszity; harapni vmit) szó befejezett alakja. A nyugati országokban a Hors-d'œuvre (előétel) kategóriába sorolják be.

Összetevői[szerkesztés]

Összetevői változatosak. Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, kápiapaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők. Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta, bab.

Elkészítési módja[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jánossy Alíz: Eltevések ideje: Az erdélyi zakuszka karrierje. Új Kelet, 2007. szeptember 30. [2015. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 27.)
  2. Padlizsános zakuszka. gasztroabc.hu, 2014. december 2. [2015. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 2.)
  3. Az eredeti zakuszka receptje, femina.hu
  4. Zakuszka – mindenki másképp csinálja, kronika.ro

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]