Zacatecasi Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zacatecasi Köztársaság
1835. április1835. április 11.
Zacatecasi Köztársaság zászlaja
Zacatecasi Köztársaság zászlaja
México - Zacatecas (1824).svg
Általános adatok
Fővárosa Zacatecas
Hivatalos nyelvek spanyol
Kormányzat
Államforma köztársaság
Államfő Francisco García Salinas
ElődállamUtódállam
 MexikóMexikó 

A Zacatecasi Köztársaság 1835 tavaszán deklarált rövidéletű államalakulat volt, amely Mexikó Zacatecas államának területén állt fenn. A térség föderalistái Antonio López de Santa Anna tábornok centralista kormánya ellen lázadva fel próbáltak elszakadni a központi hatalomtól, de igen rövid időn belül vereséget szenvedtek. A Zacatecasi Köztársaság leverése után döntött Santa Anna tábornok és kormánya az 1824-es alkotmány módosításáról, ami további elégedetlenséget szült az északi Texasban, ahol nagyszámú bevándorolt amerikai élt.

A kormányellenes lázadást Zacatecas kormányzója, Francisco García Salinas robbantotta ki, aki a helyi katonaságot is maga mellé állítva (mintegy 4000 ember) kikiáltotta a terület függetlenségét. Santa Anna és egy másik tábornoka Miguel Barragán gyorsan cselekvésre szánták el magukat, mivel a szeparatista köztársaság nem feküdt messze Mexikóvárostól, ezért könnyen átterjedhetett a felkelés a fővárosra is.

Santa Anna és Barragán az állam fővárosa Zacatecasváros mellett szétverte Salinas erőit. A kormánycsapatok a tiszavirágéletű állam fővárosát kiraboltak és megtorlásként Santa Anna csökkentette a tagállam területét azzal, hogy keleti felén új tagállamot hozott létre Aguascalientes néven.

A Zacatecasi Köztársaság leverése lehetővé tette az 1836. évi centralista alkotmány bevezetését, amely megnyirbálta a mexikói tagállamok korábbi pénzügyi és politikai autonómiáját. Nagyon sokan nem fogadták el a rendelkezést és ez további ellenállást szült Santa Anna tábornokkal szemben. Ez vezetett a texasi forradalom kirobbanásához is, ahol ráadásul a mexikóiak a további amerikai betelepülést is meg akarták gátolni. De Texason kívül más helyen is hoztak létre mexikói tagállamok független köztársaságokat, így a Rio Grande-i Köztársaságot vagy a Yucatáni Köztársaságot.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • RIVA PALACIOS, Vicente (1940). RIVA PALACIOS, Vicente (1940). México á través de los siglos: historia general y completa [Mexico Across the Centuries] (G. S. López ed.). México.