ZIP RAM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zig-zag in-line package
ZIP memóriák a foglalataikban
ZIP memória modulok

A Zig-zag In-line Package (röviden: ZIP) egy ma már nem használatos memóriatípus, illetve integrált áramkör tokozási technológia, mely a dual in-line package (DIP) technológia leváltására lett volna hivatott.[1]

Felépítés[szerkesztés]

A ZIP RAM lényegében egy körülbelül 3 mm x 30 mm x 10 mm külső méretekkel rendelkező műanyag tokba ágyazott memóriamodul, melyből az egyik hosszú él mentén két sorban 16, 20, 28 vagy 40 tű (utóbbi a ZIP-20 tokozás) áll ki cikcakk elrendezésben. A két sor 1,27 mm eltolással helyezkedik el egymás mellett, így lehetővé teszi, hogy a modulokat DIP tokozású RAM-okhoz képest közelebb helyezzék el egymáshoz. A tűk a nekik megfelelő lyuksoros foglalatba illeszkednek.

Felhasználási terület[szerkesztés]

A ZIP technológiát ma már felváltotta az ún. felületszerelt technológia (SMT/SMD), ahol a memóriachipeket közvetlenül a nyomtatott áramköri lapra forrasztják precíziós technológiával, illetve az élcsatlakozós memóriatípusok, mint amilyen például az SDRAM, illetve a DDR SDRAM.

Speciális felhasználási körben, nagyteljesítményű eszközök esetén (pl. műveleti erősítő IC-k, feszültségszabályozók, motorindító IC-k), azonban még használják a ZIP technológiát és ezeket az áramköri elemeket általában hűtőbordához vagy más hőelvezető felülethez erősítik (pl. TO-220-11, TO-220-15, illetve HZIP-25 motorindítók és Pentawatt L200 feszültségszabályozó[2]).

Számítógépekben az ún. ZIP RAM-ok már csak évtizedekkel ezelőtt gyártott modellekben találhatók meg, mint például:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. What is Zig-zag In-line Package (ZIP)? (angol nyelven). Electrical Information . (Hozzáférés: 2024. március 6.)
  2. L200 | ADJUSTABLE VOLTAGE AND CURRENT REGULATOR (angol nyelven)