DDR SDRAM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A DDR SDRAM (double data rate SDRAM, kétszeres átviteli sebességű SDRAM) egy számítógépekben használt típusa a memória IC-knek. A gyakran DDR1-ként megnevezett DDR SDRAM szabványt felváltotta a DDR2 és DDR3 SDRAM, amelyeknek egyike sem kompatibilis a többivel – így csak a pontosan megfelelő verzióhoz készült alaplappal működőképesek.

Az egyszeres átviteli sebességű (SDR) SDRAM-hoz képest a DDR a magasabb átviteli sebességet az adat- és órajelek karakterisztikájának szigorúbb előírásával éri el. A megvalósítások gyakran visszacsatolt szabályozórendszereket használnak a kívánt pontosság eléréséhez. Az interfész az órajel le- és felszálló élénél is végez adatátvitelt, így alacsonyabb órajelet igényel. Az alacsonyabb órajel előnye a kisebb integritási követelmény a memóriát a vezérlővel összekötő nyomtatott áramkörrel szemben. A „DDR” elnevezés is arra a tulajdonságára utal, hogy az azonos órajel-frekvenciájú SDRAM-hoz képest közel kétszeres sávszélességet biztosít ezen megoldás miatt.

Mivel egyidejűleg 64 bit adatot tud átvinni egy chip, az elérhető átviteli sebesség: (órajel-frekvencia) × 2 (mindkét élen) × 64 (buszszélesség) / 8 (bit byteonként) byte/s. Így például 100 MHz-es órajelnél ez 1600 MiB/s.

A DDR SDRAM specifikációt 1996 és 2000 között a JEDEC készítette el. A specifikáció két részből áll: a memóriachipeket és a modulokat szabályozóból.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a DDR SDRAM című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.