Yorkshire terrier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yorkshire terrier (Yorkshire Terrier)
Fajtagazda országNagy-Britannia
Osztályozás
CsoportIII. Terrierek
Szekció2. Kis méretű terrierek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardangol
Kiadás éve2006
A Wikimédia Commons tartalmaz Yorkshire terrier témájú médiaállományokat.

A yorkshire terrier (röviden: „yorkie”) a terrierek fajtacsoportjába, a Toy terrier szekcióba tartozó kutyafajta. Az egyik legkisebb méretű és igen népszerű terrier. A kiállítások népszerű és látványos sztárja, kedvencként masnit, ékszert szoktak divathóbortból a sűrű szőrébe kötni vagy éppen divatos ruhácskákat adnak rájuk.

Eredete[szerkesztés]

A fajtát az észak-angliai Yorkshire-ben tenyésztették ki a 19. században a skótok a textilüzletekben való egerészéshez, mivel egy nagyobb kutya lába alatt könnyen átszaladt az egér, így egy olyan fajtát kellett kitenyészteni, ami kicsi, de ugyanúgy van akaratereje. Több kutyafajtából tenyésztették ki. Ősei a mára kihalt Clydesdale és Paisley terrierek voltak, valamint a még ma is élő Skye és Airedale terrierek.

Besorolása[szerkesztés]

FCI által:

Fajtacsoport: III. Terrierek

Szekció: 4 Toy terrierek

munkavizsga nélkül

Viselkedése[szerkesztés]

A Yorkshire terrier tartható lakásban és kertes házban is. Jó jelzőkutya, az ősei tulajdonságai közül a vadászösztönt máig megőrizte, képes kisebb emlősökre is vadászni, és vakmerő házőrző. Sem emberektől, sem nagytestű kutyáktól nem tart. A gazdáját nagyon szereti és a családtagjaihoz nagyon ragaszkodik, de az idegenekkel szemben egyedtől függően olykor barátságtalan. A macskákkal akkor jön ki, ha együtt nevelkedtek. Jellemző rájuk a garati szájpecek reflex: amikor a levegő hirtelen felszökik az orrukba, mintha visszafelé tüsszentenének, gágogásszerű hangot adnak ki.

Megjelenése[szerkesztés]

Hosszú szőrű terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed. Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentőségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerőt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

miniatur
miniatur

Koponyája kicsi és lapos, nem túl kiemelkedő vagy ívelt. Orra nem túl hosszú, orrtükre fekete. Harapás szabályos, tökéletes ollós harapás. A felső fogak szorosan illeszkednek az alsókhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapocsban. Szemei közepes méretűek, sötétbarnák, csillogóak, élénk tekintetűek és egyenesen előre néznek. Nem túl előreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak, nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szőrzettel borítottak.

Nyaka kicsi. Teste tömör, kompakt, háta egyenes. Ágyéka jól tartott, feszes. Bordái mérsékelten íveltek. Farka korábban általában vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sűrű szőrzettel fedett. A szőrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

Mellső végtagjai egyenes tartásúak, arany tan színű szőrzettel fedettek. A szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállai jól fekvőek. Hátsó végtagjai hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sűrűn fedettek arany tan színű szőrrel, a szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé. Mancsai kerek formájúak, a körmök sötétbarnák vagy feketék.

Szőrzete a testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színű, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szőrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színű szőrzet nem keveredhet a tan-színűvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: A nyakszirttől a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szőrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sűrű, fényes tan-színű szőrzet. A tan-színű szőrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szőrszál közepén, a vége felé egyre világosabb. Nem hullatja a szőrét. A születésükkor fekete és cser színű bundája hamar acélkék és cser színűvé válhat.

Tömege kölyök korban általában 100 dkg alatt, felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 3 kg-ot. Némely országokban 2,5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése. Ha túlsúlyosság következik be, jelentősen veszthetnek az élettartamukból.

Mozgása lendületes; elölről és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minősül és alapos figyelemmel a megfelelő módon elbírálandó.

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el.

Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, Skandináv országok, Magyarország).

Élettartama[szerkesztés]

Várható élettartama 11-15 év.

De akár tovább is élhet, hogyha normális életkörülmények közt él.

Források[szerkesztés]

  • Patay László: Kutyák - Búvár Zsebkönyvek, 1975. 56.o
  • www.fci.be FCI 86. standard

További információk[szerkesztés]