Ugrás a tartalomhoz

Yahoo! Music

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yahoo! Music
Vállalkozás típusawebhely
Oldal típusainternetes zene, médialejátszó
Elérhető nyelv(ek)többnyelvű
Alapítva2001
TulajdonosYahoo!
URLwww.yahoo.com/music
Kereskedelmi?igen
Regisztrációopcionális
Státuszaktív
SzolgáltatóYahoo!

A Yahoo! Music a Yahoo! tulajdonában álló, különböző zenei szolgáltatásokat, így internetrádiót, videóklipeket, híreket, előadó-információkat és saját műsorokat nyújtó weboldal. A weblapon korábban egy Yahoo!-felhasználói fiókkal több százezer zeneszámhoz férhettek hozzá a felhasználók, előadóra, albumra, dalra és műfajra lebontva.

Története[szerkesztés]

A Yahoo! Music elődje a LAUNCH Media által alapított „LAUNCH” weboldal és magazin, melyet 2001-ben a Yahoo! 12 millió amerikai dollárért felvásárolt.[1] A LAUNCH-t később „Yahoo! Music”, majd 2005 februárjában „Y! Music” néven indították újra. A LAUNCH LAUNCHcast internetrádióját és videóklip-gyűjteményét beolvasztották a Yahoo! weboldalába, melyet zenék és életrajzi adatok széleskörű választékát tartalmazó előadói profilokkal egészítettek ki.

A Yahoo! 2004. szeptember 14-én felvásárolta a Musicmatch, Inc. szoftverfejlesztő vállalatot, a Musicmatch Jukebox zenelejátszó fejlesztőjét. A Yahoo! a Musicmatch 10.1-es verziójától kezdve azt Yahoo! Music Musicmatch Jukebox néven indította újra, majd beolvasztotta azt a Yahoo! Music Engine zeneáruházba. 2005-ben a Yahoo! Music lett az első jelentősebb internetes zeneszolgáltatás, mely Yahoo! Music Unlimited néven havidíj (5$) ellenében korlátlan zeneletöltést biztosított, hasonlóan az Open Music Modelhez, bár digitális jogvédelemmel ellátva. 2008-ban a Yahoo! bejelentette, hogy a Yahoo! Music Unlimitedet beolvasztják a Rhapsodyba.[2] Az egyesülés a Yahoo! Music Unlimited 2008. szeptember 30-i bezárásával teljesült. 2008 júniusában a Yahoo! Music régi tartományneve inaktívvá vált és átirányított a „new.music.yahoo.co” címre.

A Yahoo! Music 2011-ben a CBS Radio-hálózat rádióadóinak legfőbb internetes lejátszója lett, mivel az AOL Radio átváltott Slackerre.

A Yahoo! Music 2013 eleje körül törölte az előadókat és azok kiadványait, illetve a felhasználók értékeléseit tartalmazó adatbázisát, de a videóklipek továbbra is elérhetőek maradtak.

2015 végétől kezdve a Yahoo! Music összes korábbi webcíme („music.yahoo.com” és „new.music.yahoo.com”) átirányít az új „yahoo.com/music” címre.

Termékei[szerkesztés]

A Yahoo! Music számos terméket kínál vagy kínált, köztük:

 • előadói profilokat, videóklipeket és dalszövegeket,
 • exkluzív koncertfelvételeket,
 • hivatalos Grammy-díj-beszámolót,
 • a „Pepsi Smash on Yahoo Music” programot, melyben exkluzív videointerjúkat, koncertfelvételeket és reality szegmenseket tesznek közzé,
 • a „Play” nevű zenebeazonosítót,
 • a „Who’s Next” programot, melyben a hallgatók feltörekvő előadókra adhatják le a szavazataikat,
 • a Yahoo! Music Jukebox zenelejátszót,
 • a Yahoo! Music Radio (korábban LAUNCHcast, tartalmát az iHeartRadio szolgáltatja) és LAUNCHcast Plus internetrádiókat,
 • a Yahoo! Music Unlimited előfizetésalapú zenestreamelési és letöltési szolgáltatást.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yahoo! Music című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 1. Yahoo thinks entertainment with Launch buy. News.com.com. Retrieved on 2012-03-27.
 2. Rhapsody Takes Over Yahoo's On-Demand Music. Informationweek.com (February 5, 2008). Retrieved on 2012-03-27.

További információk[szerkesztés]