William E. Boeing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William E. Boeing
William E. Boeing
William E. Boeing
Született 1881. október 1.
Detroit
Elhunyt 1956. szeptember 28. (74 évesen)
Seattle
Állampolgársága amerikai
Gyermekei William E. Boeing Jr.
Foglalkozása
  • vállalkozó
  • üzletember
Iskolái Yale Egyetem
Kitüntetései
  • Daniel Guggenheim Medal
  • National Aviation Hall of Fame
Halál oka szívinfarktus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William E. Boeing témájú médiaállományokat.

William Edward Boeing (született Wilhelm Edward Böing), (1881. október 1.1956. szeptember 28.) repülési úttörő, a Boeing repülőgépgyártó egyik alapítója.

Életrajza[szerkesztés]

Boeing a michigani Detroitban született a jómódú német Wilhelm Böing bányamérnök gyermekeként. Boeing a nevét 1900-ban a Yale Egyetemre való beiratkozására angolosította. 1903-ban otthagyta a Yale-t és faipari vállalkozásba kezdett, Washington államban nagyméretű fatelepeket vásárolt. Hajóépítéssel is kísérletezett, de amikor a Greenwood Logging Company elnökeként az 1909-es Alaska-Yukon-Pacific Exposition kiállításra Seattle-be utazott, először látott repülőgépet és azonnal lenyűgözte a szerkezet.

William E. Boeing (balra) és Frederick B. Rentschler 1929-ben
Egy B&W biplán makettje

1916-ban Boeing és George Conrad Westervelt B & W néven közös céget alapított, majd létrehozta a Pacific Aero Products Company-t. Amikor 1917. áprilisában Amerika beszállt az első világháborúba, akkor a Boeing a cég nevét átváltoztatta Boeing Airplane Companyra és 50 repülőgépes rendelést nyert el az amerikai haditengerészettől. A háború végén Boeing a polgári repülőkre összpontosított, sikerrel pályázott légiposta szerződésekre, és sikeres légiposta-szolgálatot épített fel.

1934-ben az amerikai kormány trösztellenes eljárást indított Boeing cége ellen, és az Air Mail Act törvénnyel a vállalat három részre bontását rendelte el: United Aircraft Corporation, Boeing Airplane Company és United Airlines.

Boeing ezután visszavonult, és élete hátralevő részét ingatlanfejlesztéssel és lótenyésztéssel töltötte. 1956. szeptember 28-án hunyt el infarktusban a seattle-i jachtklubban.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Carl Cleveland, Boeing Trivia, (Seattle: CMC Books, 1989)
  • Harold Mansfield, Vision: A Saga of the Sky (Duell, Sloan and Pearce, 1956)
  • Robert Serling, Legend & Legacy: The Story of Boeing and Its People (New York: St. Martin's Press, 1992)