Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-10-31

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mióta forgalmaznak Magyarországon étolajat?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--94.21.213.180 (vita) 2010. október 31., 18:40 (CET)[válasz]

válasz

Tudod-e, hogy az olajat ütik? Vagyis, az olajat olajütéssel állítják elő, olajos magvakból?
Olajütő céhek (nem cégek, hanem céhek!) már a 16. században is voltak Magyarországon. Akkor még zömmel lenolajat és kenderolajat állítottak elő, az előbbit festék-alapanyagnak (olajfesték), az utóbbit inkább világításra használták (lámpaolaj, olajmécses). Feltehetőleg már akkor is állítottak elő tökmagolajat, kis mennyiségben - ez már étkezési célokra szolgált.
Igazán akkor terjedt el az étolaj, amikor már nagy mennyiségben termeltek repcét és napraforgót. Ez a 18-19. században alakult ki.
ÉLELMISZER- ÉS VEGYIPAR (MOLNÁR, PÉK, MÉZESKALÁCSOS, MÉSZÁROS, SZAPPANOS, OLAJÜTŐ) (Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár) - ebben a forrásban (a böngésződ keresőfunkciójával) keresd az olajütő szót, így megtalálod részletesebben kifejtve a fentebb mondottakat.
Ha ez nem elégít ki, akkor további web-oldalakat ajánlok: Google Web(olajütő céhek) találati lista
vitorlavita 2010. október 31., 20:21 (CET)[válasz]
Bővítheted a keresést... A Google Web(étolaj története) találati lista elemeit is átnézheted. Ebben találtam egy linket (Az olaj története), amelynek néhány mondata így szól (19. századi németországi példáról van szó!):
Egy viszonylag nagyobb olajmalom abban az időben legfeljebb 140 kg olajat termelt egy évben. Amit azonban nem szabad elfelejteni, az az a tény, hogy az olaj a háztartásokban ez idő tájt még csak mint lámpaolaj volt elterjedt. Mindez azonban igaz minden olyan európai államra, amely nem tartozott a nagy olívatermelők [Itália, Görögország] közé.
(Vagyis az étolaj elterjedése az élelmiszeripari nagyüzemek elterjedésével függ össze!)
vitorlavita 2010. október 31., 20:43 (CET)[válasz]