Wikipédia:Szubcsonk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A szubcsonkok vagy részcsonkok olyan szócikk-kezdemények, amelyek témájukat tekintve ugyan fontosak a Wikipédia számára, tartalmukat tekintve azonban nem felelnek meg még a minimális kívánalmaknak sem, azaz nem érik el a csonk szintet.

Többnyire egy kezdő, a Wikipédiában még járatlan (esetleg anonim) szerkesztő hoz létre szubcsonkot, amikor észreveszi, hogy egy számára kedves témában még nincs Wikipédia szócikk, de csak egy-két olyan mondatot ír bele, amelyek gyakorlatilag nem hordoznak információt.

Mi a baj a szubcsonkokkal?[szerkesztés]

Ezek a szócikkek sajnos nem segítik a Wikipédia épülését. Amíg léteznek, a rájuk mutató hivatkozások kékek. Az olvasók azt gondolhatják, hogy az adott témáról már van szócikkünk. Ám amikor megnyitják a linket, csalódottan tapasztalják, hogy semmi újat nem tudnak meg. A szokásos érv, amivel a szubcsonkokat létrehozóik védeni szokták, hogy legalább elindult a cikké válás útján. Azonban egy szubcsonknyi tartalmat bárki egy perc alatt megír, ezért a szubcsonk létrehozása nem tekinthető komoly szerkesztésnek. Gyakran a szócikk legalább csonk szintű megírása sem kerül sokkal több időbe és munkába.

Példa[szerkesztés]

Szubcsonk lenne mondjuk Petőfi Sándor szócikke, ha csupán annyi állna benne, hogy „Nagy magyar költő volt. Kiskőrösön született”, ezt ugyanis mindenki tudja, aki már hallotta a nevét. Ahhoz, hogy csonkként tekinthessünk rá, szerepeltetni kellene benne legalább a születési és (feltételezett) halálozási dátumát és helyét, főbb műveinek címét, jobb esetben pár mondatot a 48–49-es szabadságharcban vállalt szerepéről. Ebben már lehet olyan információ, amely miatt valaki fellapoz egy lexikont.

Ha a cikk tartalma csak annyi, hogy „Nagy magyar költő volt”, a lap szubcsonknak is kevés, és teszt indoklással azonnali törlésre kell jelölni.

Teendők[szerkesztés]

Megjelöletlen szubcsonk esetén[szerkesztés]

Ha találsz egy olyan szócikket, amely szerinted szubcsonk, két dolgot tehetsz. A legjobb, ha te magad kibővíted legalább csonk szintre, és ezzel megmented a törléstől. A másik lehetőség, hogy ha még nincs szubcsonkként megjelölve (és korábban nem is folyt erről vita a vitalapján), akkor a lap legelejére elhelyezed a következő sort (vigyázat, nem az aláíráshoz használatos négy, hanem a csak a dátum jelzésére szolgáló öt hullámvonal kell bele!):

{{szubcsonk|~~~~~}}

Az így megjelölt lapokat egy karbantartó robot rendszeresen összegyűjti, és alább listázza.

Fontos, hogy ha megjelölsz egy szubcsonkot, akkor az azt létrehozó szerkesztőt figyelmeztesd erre a vitalapján. Ehhez használhatod a következő sablont:

{{subst:szubcsonk-figy|Szubcsonk}}

Megjelölt szubcsonk esetén[szerkesztés]

Ha olyan lapot találsz, amelyet valaki megjelölt ezzel a sablonnal, akkor legjobb megint az, ha a cikket kibővíted csonk szintre, és eltávolítod az így okafogyottá vált sablont.

Ha nem értesz egyet azzal, hogy a szócikk szubcsonk, két eset lehetséges:

  1. Valaki már kibővítette a szócikket, de elfelejtette eltávolítani a szubcsonk jelzést. Ilyenkor egyszerűen töröld a sablont.
  2. Eltér a véleményed azétól, aki a sablont kirakta. Ilyenkor a szubcsonk jelzést cseréld ki a {{törlés}}(?) sablonra, és indíts a szócikk sorsáról megbeszélést a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok lapon vagy használhatod az egyszerűsített törlést is.

Az adminisztrátorok teendői[szerkesztés]

Az adminisztrátorok folyamatosan monitorozzák a {{szubcsonkok}}(?) sablont, és a „bármikor törölhető” sorban lévő lapokat törlik. (Erre akkor kerül sor, ha egy lap 4-5 napon túl is szubcsonk marad.)

Hogyhogy nem kell a törlést megbeszélni?[szerkesztés]

A szubcsonkként megjelölt szócikkre úgy tekintünk, hogy a törlésére legalább egy szerkesztő szavazott, mégpedig az, aki a lapot megjelölte, a megtartására pedig senki. Ha ugyanis bárki a megtartását szorgalmazná, akkor a teendők szakaszban leírtaknak megfelelően vagy csonkká bővítette volna, vagy külön megbeszélést indított volna a kérdésben.

Ezzel a módszerrel lényegesen leegyszerűsödik a szubcsonk lapok kezelése, csökken az adminisztrációjukra fordított idő.

Lásd még[szerkesztés]

Aktuális szubcsonkok[szerkesztés]

2024. április 21.[szerkesztés]

2024. április 22.[szerkesztés]

2024. április 24.[szerkesztés]