Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Indítvány a WP:SZI javaslatokra vonatkozó határidők értelmezésére

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


[Indítvány a WP:SZI javaslatokra vonatkozó határidők értelmezésére][szerkesztés]

Kezdeményező: Shakes Ide recsegj Időpont: 2021. október 21., 18:24 (CEST)[válasz]

Érintett felek[szerkesztés]


Shakes álláspontja[szerkesztés]

Az indítvány nem irányul konkrét szerkesztő szerkesztésére, sokkal inkább úgy gondolom, hogy az irányelv kissé zavaros megfogalmazását kellene értelmezni. A Wikipédia:Szavazás (irányelv) nem határoz meg időtartamot arról, hogy egy javaslat meddig szerepelhet a Wikipédia:Szavazás/Javaslatok oldalon. Mindössze ez szerepel benne:

„A szavazást csak akkor lehet kiírni, ha már megvan egy vállalhatónak tűnő teljes és pontos szöveg és a téma előkészítése már legalább 2 hétig tartott.”

A "legalább" szó egyértelműen a minimumról szól, de maximumot nem határoz meg. A Wikipédia:Szavazás/Javaslatok oldalon ezzel kapcsolatban a következő szerepel:

A jóváhagyás lezárása Ha legalább három nap eltelt és kialakult egy jóváhagyott szöveg, vagy ha két hete nem jött újabb hozzászólás, akkor a szöveg jóváhagyási eljárása lezárható.”

Ez sem fogalmaz meg előírást, viszont de facto tiltja a lezárást az utolsó hozzászólástól számított két hétig. Mindez azt is jelenti, hogy ha a kiíró maga nem vonja vissza a javaslatot, vagy nincs a javaslattal ellenséges szerkesztő, akit már a javaslat is annyira zavar, hogy külön figyeljen a két hét elteltére, akkor a javaslat extrém esetben akár évekig is kint lehet az oldalon.

A legfontosabb kérdés, amit javaslok a WT-nek megvitatásra, hogy fűződik-e a Wikipédia alapelvei alapján valamilyen érdek ahhoz, hogy egy javaslat ne legyen elérhető egy bizonyos idő után az oldalon, illetve, mivel technikailag a WP:SZI külön nem tiltja, hogy a lezárást követően új javaslatként felkerüljön az oldalra, van-e egyáltalán értelme bármilyen időkorlátnak?

A WP:SZI kizárólag a szavazások újbóli kiírásánál határoz meg közbenső időkorlátot, ami a a szavazási javaslatokra nem vonatkozik, mert azok megkülönböztetetten nem számítanak a szavazás kiírásának, hanem a kiírást megelőző procedúrához tartozik:

„Ugyanarról a kérdésről csak a következő esetek valamelyikében lehet ismételten szavazást kiírni:

  • az előző szavazás óta legalább fél év eltelt, vagy pedig
  • az előző szavazás nyertes opcióját (első helyen) támogatók közül öten támogatják a szavazás ismételt kiírását, vagy pedig
  • ha egy szavazást kellő számú szavazó híján rekesztettek be, akkor már három hónap elmúltával is újra kiírható.”

Shakes Ide recsegj 2021. október 21., 18:26 (CEST)[válasz]

A testület állásfoglalása az ügy befogadásáról[szerkesztés]

A Wikitanács a beadványt észlelte, elkezdte a megbeszélést a befogadásról. – Dodi123 vita 2021. október 21., 20:47 (CEST)[válasz]

A Wikitanács (WT) nem fogadja be az indítványt. A szavazási javaslat lezárására vonatkozó útmutató egyértelműen fogalmaz, a WT-nek az ügyben nincs teendője. Ha a beadványtevő úgy érzi, igazságtalanság érte, használja a vitarendezés egyéb formáit, beszélje meg a vitapartnerrel a kérdést. Ha nem jut dűlőre, az admin üzenőn az adminisztrátorok az irányelvek és útmutatók ismeretében döntenek az ügyében.

A WT megítélése szerint a Wikipédiának ahhoz fűződik érdeke, hogy egy javaslat ne átpasszírozva, erőltetve kerüljön elfogadásra, hanem a legteljesebb konszenzussal, a mindenkori szerkesztők legnagyobb támogatásával. Nyilvánvaló, hogy ha egy javaslat a minimális időkorlát alatt nem éri el a megfelelő támogatottságot, az nem tart számot kellő érdeklődésre, még akkor sem, ha évekig szerepel a javaslati listán, és egy, arra látogató szerkesztő biggyeszt egy támogatom szavazatot mondjuk a javaslat kiírása után tíz hónappal. Belátható, hogy előbb-utóbb meglesz így a kellő támogatottság, azonban ez nem fedi automatikusan az adott időszakban szerkesztő közösség akaratát.

A Wikitanács nevében: – Dodi123 vita 2021. október 23., 14:26 (CEST)[válasz]


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!