Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-12-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Hidrogén-oxigén keverék robbanószerként[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy folyékony vagy sűrített gáz hidrogén-oxigén keveréket használnak-e robbanószernek, és ha nem, miért? A durranógáz szócikkben angolul sincs említve. Rázkódásra nem robban, gyulladási hőmérsékletre hevítve igen, például elektromos szikrával: a palackba be kell építeni 2 elektródát, melyre kívülről lehet feszültséget adni. Más robbanószer is robban ha fegyverrel belelőnek, ha szállításkor más jármű nekiütközik, szikra keletkezhet, melytől más robbanószer is robbanhat. Esetleg ennél nagyobb az esélye? Használata lehetne: alagút-építés, hegyi út építése, épületbontás, bányászat, stb. Az energia/tömeg aránya majdnem a legjobb a kémiai robbanószerek között: a hidrogén-fluor alig előzi meg. Nem is túl drága: 15,9 MJ/kg = 4,42 kWh/kg: 160 forintnyi áram kell a vízbontáshoz: lakossági áron, aki nagy tételben veszi, 10 kV-on, annak olcsóbb: nem tudom mennyi, legyen mondjuk 100 forint/kg: és 3-4-szer nagyobb energiája van mint másnak, azonos tömegen: a legolcsóbb előállítási költségű (az elektródás palack nélkül). Köszönöm.
--Normális vita 2016. december 19., 20:09 (CET)[válasz]
A valós okokat én sem tudhatom, de két színtelen szagtalan robbanásveszélyes gáz keveréke nem bizalomgerjesztő (Akkor derül ki, hogy szivárog a tartály, amikor robban). A keverék gáz halmazállapotban elég nagy helyet foglal, folyékony halmazállapotban pedig a nyomása óriási és még hűteni is kell.
Sajnos nem értek hozzá, csak a billentyűzet fölött gondolkoztam
Robogos vita 2016. december 21., 17:58 (CET)[válasz]
A földgáz és a propán-bután gáz is színtelen, szagtalan, kevernek hozzájuk valamilyen gázt, aminek szaga van. Elég nagy nyomáson folyadék sűrűséghez hasonló sűrűség érhető el, nem kell hűteni. 1/9 / 0,071 + 8/9 / 1,14 = 2,345 [liter/kg]: ritkább mint a víz, de nem olyan ritka mint a gázok (levegő: 0,0013 kg/liter). Normális vita 2016. december 21., 19:54 (CET)[válasz]
A hidrogén és az oxigén is jóval kisebb molekula, mint akár a propán akár a bután (csak a propánban van 8 hidrogén atom a három szén mellett). A forrás pontja jóval magasabb, mint a hidrogéné (42,09 °C a -252,88 °C-vel szemben) A földgáz és PB gáz esetén is gond, hogy a merkafpán nagyobb molekula, mint maga a jelezendő anyag. A hidrogén molekula olyan kicsi, hogy ahhoz "illatoanyagot" keverni még nem megoldott (a tartályban ellőbb utóbb csak [[1] lesz hidrogén nem).

A hidrogén cseppfolyósítása elég nagy mutatvány. Nagyon nagy nyomás szükséges hozzá. Sokkal nagyobb, mint a PB gáz esetén.

A metán cseppfolyósítása is sokkal nehezebb, mint a propáné és a butáné,

Egy ennyire összetett folyamatot végigcsinálni, amikor van jó dinamit és sok helyettesítő termék nem logikus. Ha egy lakatlan szigeten kellene robbantanom, ahol rendelkezésre áll sok elektromos energia, biztos, hogy a durranógzzal próbálkoznék.

Robogos vita 2017. január 2., 15:19 (CET)[válasz]

Tablet 8.1 segitség[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy van egy 8.1 windows tabletem de az áruházbol nem tölt le semilyen játékot arra hivatkozva hogy lassu az internet de amikor megmérem az internet sebességet akkor maximumot mutatja mi a teendö elöre is köszönöm a segítséget!!Szabika81
--Szabika81 vita 2016. december 19., 22:12 (CET)[válasz]
De mennyi az a maximum? 2A01:36C:1400:41A:6C5F:47F3:20A1:DB89 (vita) 2016. december 19., 22:56 (CET)[válasz]