Wikipédia:Sajtóközlemények/Az első tíz év ünnepe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Wikipédia ünnepi logója

Budapest, 2013. július 12.

2013. július 8-án tízéves lett „az emberiség közös memóriája”, a Wikipédia magyar nyelvű kiadása. Talán nem mindenki számára ismert tény, hogy az online enciklopédia hazai változata voltaképpen újjászületett 2003 nyarán: első ízben 2001 májusában, nem sokkal az angol nyelvű eredeti után próbálták elindítani, de néhány hónapos kísérletezés után elhalt a kezdeményezés.

A magyar Wikipédia újraindítása és a legelső, az Omega együttesről szóló szócikk létrehozása Gervai Péter informatikus nevéhez fűződik. Az elmúlt tíz év alatt 235 ezer regisztrált és több százezer regisztrálatlan szerkesztő összesen 14 millió elvégzett szerkesztésének köszönhetően a szócikkek száma 243 ezer fölé nőtt. Ezzel a magyar a huszonharmadik helyen áll a kétszáznyolcvan nyelvi változat rangsorában. Eddig hétszázhetvenöt tanulmányterjedelmű és magas minőségű szócikk érte el a kiemelt minősítést. A feltöltött képek, grafikák száma közelít a 42 ezerhez. Az említett mutatók alapján mára elmondható, hogy a Wikipédia a valaha volt legterjedelmesebb magyar nyelvű enciklopédia; szócikkei számával és terjedelmével olyan klasszikus tudástárakat is megelőz, mint az első önálló hazai nagylexikon, A Pallas nagy lexikona, az 1911 és 1935 között kiadott Révai nagy lexikona vagy az 1993 és 2004 között megjelentetett Magyar nagylexikon.

A Wikipédia szerkesztői közössége természetesen tisztában van azzal, hogy a mennyiségi mutatók mit sem érnek a minőség tisztelete nélkül: az online enciklopédia elfogulatlan, a lehető legjobb forrásokra támaszkodó, igényes fogalmazású szócikkekkel kívánja szolgálni a szabad kultúra ügyét. A karbantartásra szoruló szövegek folyamatos jobbítása legalább olyan fontos célja a projektnek, mint a hiányzó témák pótlása. Hosszú távon mindkettőnek elengedhetetlen feltétele a többé-kevésbé rendszeresen (azaz havonta legalább egyszer) szerkesztők körülbelül ezerkilencszáz fős körének bővítése. Ennek érdekében a közösség önkéntesei rendszeresen előadásokat és képzéseket tartanak a Wikipédiáról különböző kulturális és oktatási intézményekben. A kezdő szerkesztők első lépéseit igény esetén mentorok segítik.

A Wikimédia Magyarország Egyesület a Wikipédia tizedik születésnapja alkalmából 2013. július 13-án, szombaton találkozót szervez, amelyre minden régi, új és leendő szerkesztőt szeretettel vár.

További közlések[szerkesztés]