Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Nem mindenki vandál, aki neked ellentmond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vandál ( [ ˈvɒndaːl], főnév): Ok nélküli pusztító.

Nem mindenki vandál, aki kárt okoz. Mindenekelőtt vegyünk egy egyszerű példát: a köznyelv vandálnak nevezi azt kamasz rongálót, aki betöri a házunk ablakát egy téglával, aztán jól elfut, és nevetgél. Azt a mérnököt azonban már nem hívjuk „vandálnak”, aki azért bontaná le a házunkat, hogy helyére autópályát építhessen, bármennyire is rossz ötletnek is tűnik az autópályaépítés.

Ugyanezen elvet alkalmazhatjuk a Wikipédián. Azok a szerkesztők a „vandálok”, akik szándékosan ártanak a projektnek, egy vagy több szócikkben olyan változtatást, szerkesztést végeznek, amelyek nyilvánvalóan nem valóak oda. Nem tartoznak ide azok a szerkesztők, akik bár félretájékozottak, hamis feltételezésekből indulnak ki, vagy tévednek, de őszintén azt hiszik, hogy igazuk van, és őszintén úgy gondolják, szerkesztéseikkel javítják a szócikk minőségét. Az ilyesmire helytelen a „vandál” kifejezést használni.

Egy tanulságos példa[szerkesztés]

Egy nap a kis Pistike az óvodából hazamenet meglátta, hogy egy férfi obszcén képeket fest egy közlekedési táblára. Amikor rákérdezett, édesanyja ingerülten válaszolt: „Ki nem állhatom az ilyen embereket! A rendőrség igazán elkaphatná ezeket a vandálokat!” Pistike ugyan nem értette a kifejezést, de elhatározta, hogy idővel megfejti a vandálság mivoltját. Később, a vacsoraasztalnál a politikáról vitáztak a felnőttek, és Pistike anyja megint ingerülten fakadt ki: „Utálom ezeket a politikusokat! Konkrétan tönkreteszik az országunkat.” Pistike így a következő megfejtésre jutott: „Ezek szerint bizonyára a politikusok is vandálok – a tulajdonságok egyeznek, végül is anyukám utálja mindkettőt, és mindketten tönkretesznek valamit.”

Pistike logikája természetesen nem jó; rosszul feltételezte a kifejezés mibenlétét. Pistike a non distributio medii elnevezésű logikai hibát követi el – bár mindkét viselkedés zavaró és frusztráló lehet, és mindkettő tönkretehet valamit, nem írja le mindkét cselekedet a vandalizmus kifejezés.

A Wikipédián[szerkesztés]

A képen látható, ahogy a vandálok kifosztják az ókori Rómát – a történészek megegyeznek abban, hogy az esemény nem hasonlított egy enciklopédiaszerkesztési polémiához

Sajnos bizonyos Wikipédia-szerkesztők hajlamosak arra, hogy vandalizmusnak minősítsenek sok mindent, ami nem tetszik nekik, legyen szó téves, de jóindulatú szerkesztésekről, vagy akár nem semleges nézőpontot megfogalmazó írásokról. A jóindulatú, de elrontott szerkesztések nem számítanak vandalizmusnak; ha valaki nem ért veled egyet tartalmi kérdésben, még az sem. Néha – különösen a kezdő szerkesztők – hajlamosak hibákat véteni a szerkesztés során, azonban gyakran csak időre és segítségre van szükségük; ilyenkor többet mond a vandált kiáltó tapasztalt szerkesztőről a vandálsággal való kardoskodás, mint a hibát elkövető szerkesztőtársról. A projekten való közreműködés során előfordul, hogy:

  1. a vandált kiáltó szerkesztő a személyeskedik, vagy azért, mert alacsony a tűréshatára és frusztrált, vagy azért, mert még nem jött rá, hogy a civilizálatlan viselkedés nem segíti a közösség meggyőzését
  2. a vandált kiáltó szerkesztő terelni szeretné a témát
  3. a vandált kiáltó szerkesztő igazán nem érti a különbséget az elhibázott, de jóhiszemű szerkesztés és a szócikk szándékos elcsúfítása között

Hogyan kerülheted el, hogy levandálozd a szerkesztőket[szerkesztés]

  • Feltételezz jóindulatot és segítsd a kezdőket!
  • Ha úgy látod, egy szerkesztés téves, vagy egy szerkesztő tevékenysége ugyan jóindulatú, de káros, bátran állítsd vissza azokat a lapváltozatokat, amelyek a legjobb minőségű információt és élményt adják az olvasóinknak, elvégre mi itt egy enciklopédiát építünk. Ehhez nem kell senkit vandálnak hívni, a visszaállításnak sok más oka is lehet.
  • Ha valakivel tartalmi vitába keveredsz, nyugodj meg, és fogadd el, hogy tartalmi vitád van az illetővel. Hacsak az illető nem vandálkodott, ne hívd vandálnak, mert az igazán tökfejség.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]