Wikipédia:Blokkolási ismertetők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Magyar Wikipédia fő célja az, hogy szabadon elérhető, jó minőségű, közösségi online lexikont hozzon létre a szerkesztők segítségével, legyenek azok regisztrált vagy anonim szerkesztők. A Wikipédia elvárásainak nem megfelelő szerkesztéseket eltávolítjuk, és az ilyen szerkesztéseket végzőket felkérjük ennek elkerülésére. Amennyiben ezek a nem megfelelő szerkesztések ismétlődnek, vagy már első alkalommal egyértelmű rosszindulatot sugallnak, vagy a Wikipédia rendes szerkesztésének megzavarása a céljuk akkor műszaki eszközökkel is igyekszünk megakadályozni az ilyen szerkesztéseket. Ezen megoldás neve blokkolás, és lehetőségeink szerint csak rövid időre, és csak az adott, problémát okozó szerkesztőre vonatkozik.

Azon esetekben, amikor nem lehetséges műszakilag egyetlen emberre korlátozni a blokkolást lehet szükség arra, hogy egy adott szolgáltató egy szolgáltatási területének összes felhasználóját, vagy akár a teljes adott szolgáltató ügyfélkörét kizárjuk a Wikipédia szerkesztéséből. Mivel ez nagy mennyiségű „ártatlan” szerkesztőt érint, igyekszünk ezt minél rövidebb időre korlátozni. Általában az ilyen esetekben felvesszük a kapcsolatot az adott szolgáltatóval, és velük együtt működve igyekszünk a kárt okozó személyt jobb belátásra bírni. Amint az illető károkozó figyelmeztetésre került (vagy néhány esetben az internet előfizetése felmondásra, lévén a károkozást a legtöbb szolgáltató ÁSzF-je tiltja), a blokkolást eltávolítjuk.

Sajnos bizonyos esetekben ez a megoldás nem működő. Ilyen eset, amikor egy szolgáltató nem reagál a megkeresésünkre, vagy nem történik intézkedés. Ebben az esetben sajnos a tiltás addig érvényben kell, hogy maradjon, míg a szolgáltató meg nem keres bennünket egyeztetés céljából.

Ezen a lapon az ilyen tartományblokkok dokumentálása, illetve az ezekkel kapcsolatos tájékoztatók találhatóak.

Kapcsolatfelvétel szolgáltatóknak[szerkesztés]

Erről részletesen a Kapcsolatfelvétel lap ír.

Tartományblokkok ismertetői[szerkesztés]