Wikipédia:A szerkesztők elleni intézkedések célja nem a büntetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikipédiának számos eszköze van az egyes szerkesztők által elkövetett irányelvsértések megakadályozására; ilyen irányelvsértés például a vandalizmus, a szerkesztési háború, a három visszaállítás szabályának megsértése, a zoknibábozás vagy a zavarkeltés. Ezek közé az eszközök közé tartozik a blokkolás és a kitiltás. Ezek az intézkedések az általános felfogás szerint a szabály- és irányelvsértések miatti büntetések, melyeknek az adminisztrátorok szereznek érvényt. Szigorúnak tűnhet, hogy egyes szerkesztők ebben a bánásmódban részesülnek, de fontos arra gondolni, hogy ezek a szankciók szándékuk szerint megelőző jellegűek, céljuk nem a büntetés.

Egyes szerkesztők, néha még egyes adminisztrátorok is hajlamosak elfeledkezni arról, hogy miért is vagyunk jelen a Wikipédián, és egyfajta büntető modell szerinti működést tesznek magukévá. A blokkot, a kitiltást és a közösségi elvek érvényesítését szorgalmazzák a „rossz szerkesztők” büntetésére ahelyett, hogy az enciklopédikus tartalom létrehozásán és bővítésén fáradoznának. Mindez sajnálatos és vitatható hozzáállás, nem is említve, hogy ellentmond a blokkok, kitiltások és irányelv-érvényesítések szellemének, melyeket az előzőekben hivatkozott útmutatók és irányelvek sorolnak fel. Mielőtt egy olyan intézkedést javasolsz vagy támogatsz, mely könnyen értelmezhető büntetésként, tedd fel magadnak a kérdést: segít engem ez az intézkedés a Wikipédia tartalmának jobbításában? Ha a válasz nem határozott „igen”, és még mindig támogatod az intézkedést, lehet hogy te a Wikipédia büntető modell szerinti működésének támogatója vagy. Ez azt is jelentheti, hogy élvezed az érzékelhető "hatalmat", amit akaratod érvényesítése vált ki nálad a Wikipédia közösség által gondjaidra bízott feladatok megoldásában.

Az adminisztrátoroknak intézkedéseik során egy megelőző modellt kellene követniük, melynek célja nem a büntetés, hanem a zavarkeltő vagy káros szerkesztői viselkedés megfékezése. Valamely konkrét témától való eltiltás, a lapvédelem stb. bizonyos esetekben sokkal hatásosabb a projekt számára, mint a határozatlan idejű blokk vagy a közösség általi kitiltás. A rövid idejű blokkok könnyen olyan kézre ütésnek értelmezhetők, melyeknek célja a kívánt eredmény elérése a szabályok minden áron való betartatásával, az ilyenek a helyzetet nem oldják, hanem elmérgesítik. Ha egy szerkesztő valamilyen tevékenységével gondod van, miért nem beszéled meg vele inkább a dolgot blokkolás előtt?

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wikipedia:Sanctions against editors are not punitive című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.