Wheatstone-híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Wheatstone-híd kapcsolási vázlata
Wheatstone-híddal működő ellenállásmérő. A galvanométer körüli fordítható tárcsával lehet a hidat kiegyenlíteni, a fehér dugó méréshatárváltásra szolgál, a jobb alsó sarokban látható szögletes nyomógombbal lehet a hidat feszültség alá helyezni

A Wheatstone-híd elsősorban nagy ellenállások mérésére alkalmas áramköri elrendezés.[1] 1833-ban Samuel Hunter Christie találta fel, majd 1843-ban Sir Charles Wheatstone továbbfejlesztette és elterjesztette.

A kapcsolás elve az, hogy amennyiben (R2 / R1) = (R× / R3), akkor az ábrán D-vel és B-vel jelölt pontok feszültsége megegyezik, ezért a VG galvanométeren nem folyik áram. Erre az állapotra mondjuk, hogy „a híd kiegyenlített”. Ekkor IG=0. Ebben az esetben az R× ellenállás meghatározása: Rx = (R2 / R1) × R3 = (R3 / R1) × R2.

Megvalósítása[szerkesztés]

A kiegyenlített állapot eléréséhez R1, R2, R3 ellenállások valamelyikének változtathatónak kell lennie.

Az eredmény szempontjából mindegy, hogy a viszonyító ágnak az R2/R1 vagy az R3/R1 hányadost választjuk. Ez általában 10 egész kitevőjű hatványa, így 10 Ω, 100 Ω vagy 1000 Ω. A harmadik ág négy, vagy öt dekádellenállás sorozatból (pl. 9×1000+9×100+9×10+9×1+9×0,1 Ω) összeállítva 0,1 Ω-tól 9999,9 Ω-ig 0,1 Ω-os fokozatokban állítható be. A beállított érték a viszonyító ág értékével megszorozva 1 Ω-tól 9 999 900 Ω-ig mérhetünk ellenállást.

Arra ügyelni kell, hogy a híd tápláló feszültsége a mérésnek megfelelően kellően nagy legyen, másfelől, hogy egyik ág se kapjon túl nagy áramot.

Amennyiben mind a három ismert ellenállás értéke rögzített, a VG galvanométer helyére feszültségmérőt iktatva az ellenállásértékben skálázható. Ezzel a mérés folyamata egyszerűsíthető, gyorsítható.

Levezetés[szerkesztés]

Kiegyenlített Wheatstone-híd[szerkesztés]

A csomóponti törvény értelmében a B és D csomópontok áramai:

A huroktörvényt felírva a ABD és BCD részáramkörökre:

Az egyenletrendszerből Rx-et kifejezve:

Az első egyenletből, I3 = Ix és I1 = I2. Ennek alapján Rx értéke:

Kiegyenlítetlen Wheatstone-híd[szerkesztés]

Amennyiben a Wheatstone-híd tápfeszültsége, és az R1, R2, R3 ellenállások értéke ismert, valamint a galvanométeren átfolyó áram (IG) kellően kicsi ahhoz, hogy az R1 illetve R3 ellenállásokon folyó áramokhoz képest elhanyagolható legyen:

Egyszerűsítés után:

Ahol VG a galvanométeren eső feszültség.

A mérési hiba becslése[szerkesztés]

Ahol ε A mérési hiba a a galvanométer érzékenységéből adódó hiba.[2]

Elmondható, hogy az eredmény bizonytalansága a másik három ellenállás bizonytalanságának összege. Jó elkészítés esetén egy-egy ág bizonytalansága 0,01%-0,02%, az eredményé tehát 1‰-nél kisebb. A galvanométernél lényeges a nullapont stabilitása. Tulajdonképpen azt kell észlelni, amikor éppen nem folyik áram. A mai korszerű feszítettszálas kivitelű műszereknél ez a feltétel teljesül. Lényeges még a galvanométer beállási ideje. A galvanométernek csillapodó lengésekkel maximum 4 sec alatt kell beállni az átfolyó áramnak megfelelő kitérésre. Lényeges szempont még, hogy a galvanométer felől nézve a híd Rk ellenállása valamivel nagyobb legyen, mint a galvanométer külső kritikus ellenállása.

Bekötővezeték ellenállása[szerkesztés]

A bekötővezeték ellenállása hozzáadódik a mérendő Rx ellenálláshoz. Ez kis ellenállások mérésénél már nem elhanyagolható. Az 1 m hosszú 1 mm² keresztmetszetű vörösréz vezetékpár ellenállása (mivel ρ=0,0175 Ωmm²/m)

R=0,0175 Ωmm²/m×2×1 m/1 mm²=0,035 Ω.


Ez a vezetékellenállás 4 Ω mérése esetén már 0,875% hibát eredményez. Ennél kisebb ellenállások mérésénél a hiba rohamosan nő.

Az áramköri feszültség hatása[szerkesztés]

Mivel a mérés hídkapcsolásban történik, az áramköri feszültség kisebb ingadozása nincs hatással a mérés eredményére.

Interpoláló szelence[szerkesztés]

Interpoláló szelence elvi kapcsolása

A híd kényelmesen használható eleme az interpoláló szelence lehet. Ebben a híd két egyenlő ellenállású ága van egyesítve, és csapolásokkal ellátva. Általában az alábbi számszerű előírás szerint: A=B, és a=b=5×10−4×(A+a)= 5×10−4×(B+b) Tehát például a 2×100 Ω-os összeállítás ellenállása:

ΣR=99,95+0,05+0,05-99,95=200 Ω.

Két közel egyező ellenállás összehasonlítására ez nagyon jól használható, ha a azok eltérése 1‰-nél kisebb. Az S jelű kapcsolóval valamely ellenállás rövidrezárható.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]