Westhoek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Belga Westhoek tájegység Nyugat-Flandria tartományban

Westhoek (hollandul "nyugati sarkot" jelent) vagy Tengermelléki Flandria (franciául: Flandre maritime) régió Belgium és Franciaország területén található. Westhoek régióban az alábbi tájegységek találhatók:

Annak ellenére, hogy szintén a part mentén találhatók, a belga De Panne, Koksijde, és Nieuwpoort városkat általában már egy másik régióba, a Belga vagy Flamand Partvidék (hollandul: Westkust) sorolják.

A holland források általában mindkét fenti tájegységet a Westhoek régióhoz sorolják, a francia és angol nyelvű források általában csak a Francia Westhoek területet értik ide.

Dunkirk megye területe nagyjából megfelel a Francia Westhoek tájegységnek

A térség földrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mivel az egész térség az Északi-tenger partvidékén fekszik, ezért túlnyomórészt alacsonyan fekvő, sokszor vizenyős-mocsaras talajú síkságok találhatók itt, illetve a parti sávban homokdűnék. Francia Westhoek a Lys folyó és az Északi-tengeri partvidék között terül el, a francia-belga határhoz közel. Francia Westhoek-ot általában három földrajzi egységre osztják fel a táj jellege szerint, amit az egyes részek neve is jelöl:

  1. LocatieBlootland.PNGBlootland (hollandul "kopár föld"-et jelent) vagy a tengerparti síkság (franciául: Plaine maritime), ide található Dunkirk, Bourbourg, Bergues és Hondschoote települések.
  2. LocatieHoutland.PNGHoutland (hollandul "erdős táj") [2], itt található Wormhout, Cassel, Hazebrouck települések és Bailleul egy része.
  3. LocatieLeiedal.PNGA Leiedal, vagyis a Lys folyó völgye (franciául: Vallée de la Lys vagy Plaine de la Lys), Merville, Steenwerck településekkel és Bailleul másik részével.

A terület nyelvei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dunkirk megye lakosainak nyelvhasználatában bekövetkezett változások 1874 és 1972 között. A flamand nyelvű lakosság számának csökkenése és a helyi flamand dialektus hanyatlása feltehetően folytatódott 1972 után is.

██ Túlnyomórészt francia anyanyelvű lakosság

██ Kétnyelvű, de inkább francia többségú rész

██  Kétnyelvű, de inkább flamand többségú rész

██  Túlnyomórészt flamand anyanyelvű lakosság

Francia Westhoek lakosai hagyományosan a holland nyelv egyik helyi dialektusát, a nyugat-flamandot (hollandul: „west-vlaemsch”, franciául: “flamand occidental”) beszélték. A térség déli-délkeleti része azonban már az újlatin nyelvterülethez tartozik („Flandre romane”), ahol a 13. szd-tól a pikárdiai nyelvjárást használták. A francia nyelv csak 1853-tól lett kötelező az oktatásban, de ez hamarosan a helyi nyelvjárások eltűnéséhez vezetett. Ma a térség mintegy 380 000 lakosából kb. 100 000 fő beszéli valamilyen szinten a flamand nyelvet, amely a köznapi életben már nem játszik szerepet.[1] A flamandot hivatalosan is elismerték, mint Franciaország egyik regionális nyelvét, de például nem találunk kétnyelvű utcatáblákat és a hivatalos életben is csak a francia az elfogadott.

Útjelző tábla Merck-Saint-Liévin-ben Pas-de-Calais megye), amely világosan mutatja a germán nyelvek hatását a helyi földrajzi nevekreA „Picquendal” megfelel a holland Pikkendal szónak („pikken” – eszeget, csipeget, „dal” – völgy).

A flamand dialektus egyik maradandó hatása a helyi földrajzi és helységnevekben érhető tetten: Roubaix és Dunkirk városok neve a flamand Robeke és Duinkerke szavakból ered.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ” Environ 100.000 personnes restent fidèles au flamand, dialecte néerlandais”, [1]