West Texas Intermediate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A WTI árának alakulása 1986-2008

A West Texas Intermediate (röviden WTI, egyéb elnevezés: Texas Light Sweet) egy nyersolajfajta, amelyet referenciaként használnak az olajkereskedelemben. A neve utal a származási helyére (Nyugat-Texas), valamint a fajtájára (intermediát, átmeneti bázisú). A New York-i árupiac (NYMEX) egyik alapterméke.

Hordónkénti árát gyakran említik az amerikai és nemzetközi sajtóban az aktuális olajárak jellemzésére (a Brent Crude-dal együtt).

Jellemzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az American Petroleum Institute besorolása alapján a WTI könnyű olajfajtának számít (light crude), vagyis a víznél kisebb a sűrűsége. A kéntartalma alacsony (kb. 0,24%), vagyis „édes” (sweet). Az alacsony kéntartalom miatt nagy arányban állítható elő belőle jó minőségű üzemanyag (benzin, kerozin stb.). Emiatt, és geológia elhelyezkedése miatt – bár kitermelése folyamatosan csökken –, az Egyesült Államok legjelentősebb olajfajtája.

Kereskedelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WTI változása 2006 és 2013 között

A WTI kereskedelme a New York-i árupiacon (NYMEX) 500 és 1.000 hordós egységekben, azonnali (spot) és határidős (future contracts) ügyletekben történik. A fizikai leszállításra a oklahomai Cushing-ban kerül sor.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]