Vita:Washington metróállomásainak listája

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Malatinszky 4 évvel ezelőtt a(z) Katyvasz a vonalak körül témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Vasúttal kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
USA-val kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)

Katyvasz a vonalak körül[szerkesztés]

A washingtoni metró néhány megállója kapcsolódik valamilyen (városközi) vasútvonalhoz, de a metró sosem jár a vasúttal közös vágányon; a metró hálózata egy különálló, zárt rendszer. (Ilyen szempontból nagyon hasonlít a washingtoni metró a budapestihez.) Sajnos azonban a Wikidatán néhány esetben összemosódnak ezek a hálózatok. Például a Franconia–Springfield állomásnál az szerepel, hogy az rajta van a Blue line-on és az RF&P Subdivisionon. Ezek közül a Blue line valóban egy metróvonal (az egyetlen metróvonal, ami Franconiába megy), a másik viszont egy vasútvonal, aminek semmi köze a metróhoz, hanem a VRI vasúttársaság üzemelteti. Olyan ez, mintha a Keleti pályaudvar (metróállomás) szócikkben az szerepelne, hogy ez a metróállomás az M2, M4 és a Budapest-Hatvan vonalakon van rajta.

Ez a zavar aztán továbbterjed a szomszédos állomásokat felsoroló oszlopra is. Itt péládul a Franconia–Springfield állomásnál az szerepel, hogy a szomszédos megállók a Van Dorn Street, a Union Station és Lorton. Ezek közül a Van Dorn Street helyes, a Blue line-on valóban ez a következő megálló, és más szomszédos metrómegálló nincs is, mert Franconia–Springfield a Blue line végállomása. Lortonban viszont egyáltalán nincs metró, az csak a VRI vasúton szomszédos állomás. Hasonló a helyzet a Union Station-nel, ami a metró hálózatában nem is a Blue line-on van, tehát aki Franconiából metrón akar eljutni a Union Stationre, annak át kell szállnia. Olyan ez, mintha azt mondanánk, a Kelenföld vasútállomás (metróállomás) cikkben, hogy a szomszédos állomások: a Bikás park, a Déli pályaudvar és Albertfalva.

Nem tudom, mi a legegyszerűbb megoldás a javításra. A Wikidatának érezhetően más koncepciója van: egységes objektumként kezeli a metróállomásokat és a kapcsolódó vasútállomásokat. Talán az lenne a legjobb, ha kiiktatnánk a Listeria botot, és aztán kézzel kiegyelnénk az oda nem való vonalakat-állomásokat. Malatinszky vita 2019. október 15., 14:06 (CEST)Válasz