Vita:Vektorgrafika

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Syp 18 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. május 31.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

"Az emberi szem rasztergrafikusan működik: A szemgolyón át jutó kép a retinán elhelyezkedő fényérzékeny idegvégződések raszter-szerű hálója érzékeli, minden idegsejt egy-egy képpontot. Azonban agyunk - a tudomány jelenlegi állása szerint - vektorgrafikusan tárolja a képet. Ez valószínűleg azért van így, mert a vektorosan a képeket egyszerűbb tárolni, akárcsak számítógépeink esetében. Ez magyarázatot ad arra is, hogy az egyszerű rajzokat, például a rajzfilmeket miért ismerjük fel olyan könnyen: a körvonalak nagyon hasonlóak ahhoz a képhez, mely agyunkban képződik a látható világról. Ugyancsak magyarázattal szolgál arra a tényre, hogy az egyszerű és geometriai formákra, mint például logókra és jelekre sokkal jobban emlékszünk és gyorsabban felismerjük."

Ez a bekezdés szerintem elég spekulatív, nincs rá hivatkozás, hogy honnan van az infó, és annyira nem is illik bele a cikkbe (legalábbis a mostani mérete mellett elég aránytalan). --SyP 2006. február 25., 10:15 (CET)Válasz

Nyelvhelyesség, források[szerkesztés]

"Gyakorlatilag minden korszerű számítógép képernyőre a vektorgrafikus képet raszter formátumba fordítja le a szoftver." - ezt a mondatot át kellene fogalmazni, részben nyelvhelyességi szempontból. A lap nem tünteti fel a forrásokat, pedig fontos lenne például itt: "úgy tűnik, hogy katonai felhasználása még nem szűnt meg teljesen." Tartalmi hiba: "Tetszőlegesen nagy kinagyítás sem torzítja el a kört, míg raszterkép esetén nagyításkor eltűnik az alakzat görbe volta." Ez nem igaz, illetve a két tagmondat külön-külön igaz, de nincs közük egymáshoz. Rasztergrafika esetén sem torzítja el a kört a nagyítás, hanem pixeles vagy elmosott lesz az eredmény (a megjelenítő interpolációjától függően), illetve nagyításkor vektoros ábrázolás esetén is eltűnik az alakzat görbe volta, csak nem lesz pixeles/elmosott. {{helyesírási segély}}(?) "sima felület leíró modelleket használnak" - ha sima felületet leíró modellekről van szó, akkor szerintem simafelület-leíró (v.ö. AkH. 141/b)

a cikk csonk, de legalább átnézésre, kiegészítésre szorul, akár az angol nyelvű szócikk alapján – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 2A01:36D:2800:321:F823:CCED:4682:7245 (vitalap | szerkesztései)