Vita:Vízerőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Típusok[szerkesztés]

Itt lehet hogy meg kéne különböztetni az árapály-erőműveket a folyami, duzzasztógátas erőművektől meg a hullámerőművektől, nem? Ha jól látom, a cikk a második típussal foglalkozik. SyP 2007. október 6., 16:43 (CEST)

A vízerőművet külön kell írni[szerkesztés]

Itt van egy régi megbeszélés: Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás)/Archív31#Gát vagy víztározó vagy vízerőmű - és kötőjellel vagy nagybetűvel vagy...?, ahol sikerült tisztázni, hogy a folyó nevét kötőjellel kötjük össze a földrajzi köznevekkel, mint gát, víztározó, híd. A vízerőmű viszont nem földrajzi köznév, ezért külön írandó. Tehát Kiskörei-víztározó, kiskörei vízerőmű. Hidaspal vita 2014. november 21., 12:58 (CET)

A földrajzi köznév cikkben található Balázs – Földgömb hivatkozás alapján a vízerőmű akkor írandó kötőjellel, ha birtoklást fejez ki és a tulajdonos nevéhez kötjük. Tehát az Inga vízerőmű az Ingáról elnevezett vízerőmű, az Inga-vízerőmű, pedig Inga tulajdonában álló vízerőmű, ezért a megfelelő cikket átnevezem Inga vízerőművekre. Hidaspal vita 2014. november 21., 19:17 (CET)

Űgy tűnik, időről-időre érdemes megnézni a Kategória:Vízerőművek lapot, nem keletkezett-e helytelen név. Hidaspal vita 2014. november 21., 19:19 (CET)