Vita:Unix-szerű operációs rendszer

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. június 5.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A "Unix-szerű" kifejezés sérti az UNIX védjegy jogosultjának jogos érdekeit, mivel azt a benyomást kelti, hogy az "UNIX" szó tartalma szakmailag-műszakilag meghatározható, és mások rendszerei lényegében megfelelnek e rendszer paramétereinek. Az ilyen kifejezések kiterjedt használata azért sérti a védjegyjogosult érdekeit, mivel csökkenti az UNIX szó mint védjegy megkülönböztető képességét.

Kedves Anonimus,
Köszönjük a segítséget, de néhány problémát sajnos ez a közlés nem oldott meg:
Miből gondolod, hogy ez a helyzet? - Véleményem szerint a "Unix-szerű" kifejezés magyarázata eléggé érthetően szerepel a szócikkben. A "unix" nemzetközi védjegy egy szakmailag-műszakilag jól meghatározható terméket véd, melynek természetesen ilyen módon meg is lehet felelni (mint ahogyan a védjegy tulajdonosa ezen megfelelés jóváhagyásaként engedélyezheti a konform terméknek a név használatát a megfelelő licenc-feltételekkel). Azonban a kifejezés elég egyértelműen jelzi: olyan rendszerekről van szó, melyeknek nincs közük ezen védjegy tulajdonosához, annak termékéhez, vagy konformitás-jóváhagyásához; ahhoz csupán hasonlítanak. A kifejezés nemhogy nem sugallja, de kifejezetten jelzi: a jelölt objektum hasonlít a védjeggyel jelölt termékhez, mégsem azonos azzal.
Példaként felhozhatnék néhány esetet, melyben láthatnánk azt, hogy a "-szerű" utótag kifejezetten jelzi azt, hogy a hasonlóságok ellenére másról van szó; legyen elég egy példa: "emberszerű" majmok. Ki állítja, hogy ezzel azt mondjuk: a majom valójában ember?
Másik kérdés lehet az, hogy a védjegy "megkülönböztető képességét" mi csökkenti, és mi nem. Véleményem szerint a "unix" védjegy megkülönböztető képességét már azelőtt elveszítette, mielőtt a "unix-szerű" kifejezés egyáltalán létrejött volna, hiszen számos rendszert forgalmaztak az elmúlt néhány évtizedben "Unix" néven. Éppenhogy a "unix-szerű" kifejezés az, ami ezen képességet erősíthetné, hiszen jelzi: a nevezett objektumok nem egyeznek meg ama másik, védett nevű termékekkel, és így elkülöníti ezen termékeket a védett névtől, és felhívja a figyelmet a hasonlóság ellenére létező különbségre.
Szintén fontos az is, hogy ezen kifejezést az angolszász nyelvterületen - ahol a Unix védjegyet bejegyezték - széles körben, és jogi problémák nélkül használják, és láthatóan nem jelentkezik az általad jelzett probléma. Én legalábbis nem tudok arról, hogy bárki is ilyen problémát jelzett volna.
Az utolsó probléma pedig az, hogy nem ajánlottál fel alternatívát. Mi természetesen igyekszünk megfelelni a törvényeknek - és így a szerzői jogi törvényeknek is -, de ez egy lexikon, és a lexikonnak tartalmaznia kell minden olyan fogalmat, melyről írni érdemes. Ha te a védjegy tulajdonosa vagy képviselője vagy, természetesen jogod van kérni, hogy amennyiben a jogaidat egy cikk sérti, akkor azon módosítást végezzünk. Ennek alapfeltétele a jogsértést pontosan és egyértelműen megnevezni, és érdemes alternatívát is adni a jelenlegi problémás tartalom helyett. Ha gondolod, írd meg a cikket, mely a Unix védjegyről szól, és ott jelezd mindezen aggályaidat, hogy a Unix-szerű cikk arra hivatkozni tudjon, és így senkit ne tévesszünk meg akaratlanul.
Tisztelt uraim!

A UNIX és a Unix NEM UGYAN AZT JELENTI! Egy - még - 1989-körül megjelent MAGYAR nyelvű unix-ról szóló könyvben olvastam, hogy a UNIX-szal az EREDETI unix-ot jelölik, míg a Unix-szal a unix-szerű rendszereket!

Ez természetesen NEM azt jelenti, hogy egyiküknek sincs igaza, pusztán azt, hogy "szerintem" ezek után NEM a jogi aspektusról kellene vitatkozni! Hogy sérti-e a UNIX jogokat birtokló - SCO Group - cég érdekeit, azt nem tudom (remélem nem)!

Pénzes Dávid


Természetesen ez nem jogászi állásfoglalás, csupán az én véleményem. --grin 2004 április 19, 15:04 (CEST)