Vita:Udvarnok (település)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Garamond 2 évvel ezelőtt

Egy korábbi szerkesztés állítása szerint Nyitraudvarnok néven is ismerték. Ez a Helységnévtár adatának félreértése. Az 1888-as lista nem tartalmaz Nyitraudvarnok helységnevet. Udvarnok esetében csupán alkalmilag különbözteti meg a postacímet úgy, hogy Nyitra-Udvarnok. (Nyilván mert az ország számtalan pontján létezett még Udvarnok nevű helység.)

Nyitvaudvarnok (Dvorníky nad Nitricou) név alatt a Szlovákiai Magyar Adatbank Bélaudvarnok (Nitrica) résztelepülését tartja számon (1910 és 1930 között). Korábban Rákosvölgy (Račice), utóbb Bélaudvarnok (Nitrica) volt a település neve, önállóan vagy résztelepülésként.

A szlovákiai közigazgatási besorolás szerint Nyitvaudvarnok a Trencséni kerület Privigyei járásában van. Az itt említett Udvarnok (Dvorniky) a Nagyszombati kerület Galgóci járásában található. A Magyar Királyság idején mindkét szóba került település (Udvarnok és Rákosvölgy) Nyitra vármegyéhez tartozott, alighanem innen adódott a félreértés. – Garamond vita 2021. június 19., 00:58 (CEST)Válasz