Vita:Tillit

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pásztörperc 5 évvel ezelőtt a(z) Alapvető tévedések témában

Alapvető tévedések[szerkesztés]

1. Nem jó az interwiki, ami a till cikkre mutat. Az angol till megfelelője ugyanis a magyar till, ami egy laza törmelékes üledék; a tillit pedig az ebből kialakult kőzet. Alapvető probléma, hogy az angol wikibwn nincs külön tillit cikk, ez csak egy bekezdés a till leírásában. Van viszont egy külön Rausch-moréna cikk, oda esetleg át lehetne ezt közvetlenül is irányítani; mindenesetre a tillre a magyar tillről kéne interwiki.

2. Nem igaz, hogy a tillit fő értelme a gleccserek kőzetté alakult fenékmorénája lenne; ez ez ismert tillitek tömegének kevesebb mint 1 százaléka. A till leginkább a belföldi jégtakarók fenékmorénája — most is, a múltban is.

3. A tillben a legkisebb szemcseméret nem az iszap, hanem az agyag.

4. Tillit kőzetnek csak a kainozoikumi eljegesedés során képződött, összeálló kőzettesteket tartjuk — nem igaz; lásd pl. a Természettudományi lexikont.

5. Tillitek az állandó jég határán képződnek, ahol a megolvadó jég már nem szállítja tovább a törmeléket — nem igaz; lásd a fenékmorénáról írottakat. A jég határán eleve nem a tillit képződik, hanem a moréna (aminek anyaga lehet a till) — a tillit ebből alakul át a kőzetté válás nevű földtani folyamattal.

6. A tillitben és tillites kőzetekben sosincs agyag — ez a tévedés ismét a gleccserszemlélet eredménye. A jégárak természetesen az agyagos üledékeket és kőzeteket is legyalulják, tehát a tillben eleve lehet agyag — és gyakran van is. A jégár elolvadása után visszamaradt till azonmód talajosodik, és eközben rengeteg agyag alakul ki benne; főleg közt így tesz szert rendkívül jellemző, szalagos-sávos szövetére.

7. A tillites kőzetek a déli kontinenseken gyakoribbak — ez is hülyeség. Európát Lengyelországtól és a Németalföldtől északra gyakorlatilag till borítja — Európa Geokémiai Atlaszán ezek az ún. "fiatal talajok". Kanadában és az USA-ban nemcsak a tillek jelentősek, de a prekambriumi rétegsorok tagolásában kiemelt szerepet játszanak a tillit formációk.

P/c vita 2019. január 14., 14:05 (CET)Válasz

Ezt a cikket ugyan én írtam, de már nem emlékszem, honnan. Talán félreértelmeztem dolgokat, javítsd nyugodtan. – LApankuš 2019. január 14., 17:18 (CET)Válasz

O.K.:

P/c vita 2019. január 24., 10:34 (CET)Válasz