Vita:Test (algebra)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nuvola apps edu mathematics blue-p.svg Ez a szócikk témája miatt a matematikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen


Untitled[szerkesztés]

Kétműveletes? Ezt talán nem szerencsés írni, mert az ellentett- és a reciprokképzés is művelet a maga jogán... sőt, a 0 és az 1 is tekinthető akár műveletnek (konstansjel ~ 0-változós művelet), ha már struktúra. Amúgy beleírtam pár dolgot; ha valaki nézi ezt, és volna olyan kedves, lektorálhatna. Edgar561 2006. november 8., 01:41 (CET)

Mint algebrai struktúra - vagyis egy halmaz és egy művelethalmaz párosa - kétműveletes, mivel a művelethalmaz kételemű. Punktum. Az ellentettképzés mint művelet létezése kétségtelen, ámde a struktúrát definiáló halmazrendszer nem tartalmazza, ezért a definíció szempontjából érdektelen. Az ellenvetés elutasítva. Γουββος Θιλοβούββος 2011. január 20., 22:16 (CET)

Erre a lapra a "test"-re rákeresve jutottam. Ott egy egyértelműsítű lap van, ahol ehhez a szócikkhez a test mint GEOMETRIAI IDOM alternatíva választásával lehet jutni. Igazság szerint azt a lapot kellene okosan tovább szerkeszteni (legalább 3 alternatívát kellene felajánlania: emberi test, test az algebrában és test a geometriában). Azért nem oda írtam, mert gyanúm szerint nincs fenn azoknak a figyelőlistáján, akik érdekeltek a kérdésben.

"Minden nem 0 elem egység..." mármint minek az egysége? "Ez a C nem más, mint..." itt A^-1-nek a másik oldalon kéne lennie, nem? Figyeljen már oda, aki beleír ebbe! Ne okoskodjon, konkrét igazságokat írjon! (Open source vazze.)

--Kuba Péter 2006. augusztus 12., 18:28 (CEST)

"Minden nem 0 elem egység..." - ez marhaság, mert az egységnek nem ez a definíciója. Egy e∈T elem egység, ha e*g=g*e ∀g∈T-re, ez pedig itt nem teljesül!

Nana! Ne keverjük össze az egységet az egységelemmel. Egy R gyűrűben -- minden test gyűrű -- e∈R egységelem, ha minden x∈R-re e*x=x*e=x. Egységeleme nem minden gyűrűnek van (például a páros számok gyűrűjének nincsen), de ha van, akkor csak egy van, és ezt az egyetlen egységelemet tipikusan 1-gyel jelöljük. Ebben az esetben R-et egységelemes gyűrűnek hívjuk. Egy R egységelemes gyűrűben az r∈R elem egység ha van olyan r-1∈R, hogy r*r-1=1. (Az egységek azok az elemek, amelyeknek van multiplikatív inverze.) Minden egységelemes gyűrűben van két egység (1 és -1). Az egész számok gyűrűjében nincs is több; a valós együtthatós polinomok gyűrűjében a nulladfokú (nemnulla) polinomok mind egységek; egy testben pedig minden nemnulla elem egység.Malatinszky vita 2009. február 27., 18:14 (CET)