Vita:Tamási

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt a Magyar települések műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Módis Ágnes Vadszederke (vita), értékelés dátuma: 2015. április 15.
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Tamási híres szülöttei[szerkesztés]

A világhírű Zsolnay gyűjtemény, mely Pécsen, a Zsolnay kultúrális negyedben látható, a tamási születésű dr. Gyugyi László érdeme. Tamásiban született. Hogyan kerülhette el a szerkesztőség figyelmét, hogy Tamási hírességei között nem szerepel???? Segítségül:

Tamási önkormányzata 1992-ben döntött a „Tamási Város Díszpolgára” kitüntető cím adományozásáról. Az elmúlt 19 esztendőben csak öt személy kapta meg ezt a magas elismerést. Dr. Gyugyi László hatodikként május 14-én vehette át oklevelét Ribányi József polgármestertől.

De ki az ünnepelt, akit a tamásiak közül is csak kevesen ismernek? Ahogy Ő fogalmazott, van, aki focista diákként emlékezik rá, szakmai berkekben neves elektromérnökként tartják számon, míg napjainkban a pécsi Zsolnay-gyűjtemény adományozójaként szerepelt a hazai médiában. Egy rövid kivonat az ünnepségen elhangzott méltatásából: Dr. Gyugyi László 1933-ban Tamásiban született, s kitűnő eredménnyel végezte el lakóhelyén az általános, majd a polgári iskolát és a gimnáziumot. Ebben az időben tanulmányi eredményei mellett kitűnt labdarúgó tehetségével. A Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta iskoláit, de az 1956-os forradalmi eseményeket követően sok kortársához hasonlóan külföldre távozott. Először Angliában végezte tovább egyetemi tanulmányait, majd az USA-ba került, ahol az elektronika területén ért el nemzetközi sikereket. Pályafutása során számos kutatás, szabadalom, publikáció, oktatói munka, s nem utolsó sorban rangos kitüntetés, elismerés fűződik nevéhez. Életútját végig kísérte a művészetek iránti vonzalma is, s 1974-től a Zsolnay-tárgyak egyik legismertebb gyűjtőjévé vált. A világ számos országában járva bemutatókon, árveréseken, egyedi kis üzletekben, régiség piacokon vásárolta meg azokat a pécsi Zsolnay Gyárban készült ritkaságokat, amely a gyár legszebb, az úgynevezett „aranykorból" (1873-1910) származnak. A gyűjteménye jelentőségével, s az ezzel járó felelősséggel tisztában lévő gyűjtő úgy döntött, hogy Magyarországon, Pécsett kapjon méltó és állandó helyet egy múzeumban, ahol a szakemberek s a nagyközönség is megtekintheti. 2010. szeptember 1-jén Schmitt Pál köztársasági elnök nyitotta meg a Zsolnay Kulturális Negyed első múzeumát az erre a célra felújított Sikorki -házban. A 600 darabos gyűjtemény valóban felbecsülhetetlen értékévé vált Pécsnek, annak a városnak, ahonnét ezek a tárgyak elindultak világhódító útjukra.

Dr. Gyugyi László a díjátadást követően kiemelte, hogy sokat köszönhet hajdani tamási iskoláinak, tanárainak, akik megalapozták tudását. Magyarországgal, Tamásival a kapcsolata nem szakadt meg, rendszeresen hazalátogat, most is részt vett egykori gimnáziumi osztályának 60. érettségi találkozóján. Tamási Város Képviselő-testülete dr. Gyugyi Lászlót életútjáért, nemzetközi szinten is kiemelkedő tudományos munkásságáért méltónak találta a díszpolgári cím odaítélésére.