Vita:Szlovák nemzeti felkelés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kavics (vita), értékelés dátuma: 2009. január 11.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nem kéne-e itt a III. Birodalmat Németországra javítani? Vagy a hitleri Németországra? Hátha valakinek nem esik le? OsvátA. 2005. április 10., 00:36 (CEST)Ha neked úgy jó, tedd azt. Azt gondoltam, hogy elég közismert kifejezés, és nem politikai töltettel használtam. Én nem cserélem le, de ha valaki megteszi, ám legyen. Szinonimák, vagy mi. --Mathae 2005. április 10., 12:29 (CEST)

Nekem megfelel a III. Birodalom kifejezés, semmi töltetet vagy szakmai kivetnivalót nem találok benne azon kívül, hogy a legfiatalabb olvasók számára esetleg ismeretlen (de gondolom, azért vannak a linkek és redirektek, hogy az ismeretlen kifejezések jelentését is megnézhessük). Gubb 2005. április 10., 12:35 (CEST)

melyik változat a helyes[szerkesztés]

  • Szlovák nemzeti felkelés - szerintem a helyes szlovák, nyelvi analogia

lásd http://www.hhrf.org/kisebbsegkutatas/2003-1/16.htm

  • Szlovák Nemzeti Felkelés - talan jo

lásd http://www.ujszo.sk/clanok.asp?vyd=20040504&cl=90362

  • szlovák nemzeti felkelés - ez is gyakori a google.com szerint

lásd http://www.ujszo.sk/clanok.asp?vyd=20020828&cl=34523

Az Új Szo az egyetlen felvidéki magyar nyelvű napilap --Mt7 2005. április 10., 14:55 (CEST)

Ma tudtam meg, hogy 1984-es nyelvtani újítás óta a nagy események neve magyarul kis betűvel írandó (nagy francia forradalom, "nagy októberi szocialista forradalom"). Gondolom a szlovák nemzeti felkelés is ilyen, hát átmozgattam.--Mathae 2005. április 23., 17:16 (CEST)

ez nekem jobban tetszik --Mt7 2005. április 23., 23:46 (CEST)

Linkoman átírása után[szerkesztés]

Néhány tényszerű információ elveszett, olyanok is, melyek nem hiszem, hogy politikai töltetűek lennének (pl. a felkelésben résztvevők létszáma). Biztos, hogy ezek hamisítások voltak? Gubb

Ajajaj...[szerkesztés]

Sok a hiba, helyesírási is, ráadásul csöpög az egész a marxista éra szemléletétől. Mi az, hogy antifasiszta? Hol voltak Szlovákiában fasiszták? Súlyos változtatásokat fogok eszközölni a szócikken a közeljövőben. Az adatok nem tőlem származtak, hitelességükről nem tudok mit mondani. --Mathae 2005. április 10., 20:53 (CEST)

Akkor addig visszategyük az SN címkét? Gubb

Már ne. De az ötlet jó volt. Most nekiállok, és kipofozom a cikket...

egy megjegyzes[szerkesztés]

"A háborús részvételt és a náci befolyást ellenző szlovákok súlyos dilemma elé kerültek: Szlovákia hőn vágyott állami létére csak a hitleri vezetés jóindulata volt a garancia, semmi más. Sikertelen szembefordulás esetén bizton lehetett arra számítani, hogy visszakerülnek Magyarországhoz a szlovák területek. Ráadásul Tiso Szlovákiája viszonylag békés terület volt, és a német hadimegrendelések felvirágoztatták a gazdaságot."

Ez igy valoszeruen nem igaz. Mar a haboru folyaman vilagos (mar az 1939-1943 evekben) volt Moszkva, London. Washington es a londoni csehszlovak kormany + a moszkvai komunistak targyalasai utan, hogy Csehszlovakia tobbe kevesbe ugyanugy vissaza all ahogy a haboru elott volt. Csak a targyalasi poziciokat akartak javitani. Magyarorszagnak egyetlen egy percig sem volt semmi eselye a felvideki teruleteket megtartani. Az onnalo szlovak allam akkor csak alom volt.--Mt7 2005. április 10., 22:28 (CEST)

Szlovák Nemzeti Felkelés[szerkesztés]

Kedves Linkoman!

Miért lenne a Szlovák Nemzeti Felkelés nemzetiszocialista szempontból remek? Szerintem egy antiszemita, rasszista, bolsevikellenes megnyilvánulás sem. Nem értem, hogy mit akarsz lektorálni rajta, kérlek magyarázd el! Ha a végére gondolsz (a kommunisták és nacionalisták véleménye), nos az egy elfogulatlan szlovák weblapról származik. --Mathae 2005. április 10., 12:33 (CEST)