Vita:Szexuális erőszak

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lektor sablon, illetve legutóbbi szerkesztéseim indoklása[szerkesztés]

A cikk több helyen is elég gyengén, illetve átgondolatlanul van/volt megfogalmazva, ilyen utalás volt például, hogy a beleegyezéses szex ismérve, hogy mindkét fél élvezi. Ezek szerint ha az egyik fél csak színleli az orgazmust, de valójában nem élvezi a szexet, az szexuális erőszak? A prostituáltakkal való szexuális kapcsolat létesítése szintén erőszak?

A "Szexuális jogok" és a "Teendők zexuális erőszak esetén" szakaszok nem enciklopédiába illő tartalmat és megfogalmazást jelenítenek meg. A Wikipédia feladata a tények elfogulatlan bemutatása, nem pedig az, hogy erkölcsi oktatókönyvként funkcionáljon. Ezért nem írjuk le a gyilkosság cikkbe, hogy felindultság esetén nem szabad megölni a vitapartnerünket, és ezért nem írjuk le a lopás cikkbe, hogy más ingóságait eltulajdonítani nem szabad stb stb stb. A Wikipédia nem egy útmutató, ami meg akarja mondani, hogy hogyan viselkedjünk, ezért kerülendő a "nem szabad", "kell" vagy hasonló tiltás/utasítás. Ha a legtöbb kultúra egyetért abban, hogy mit jelent a szexuális erőszak, akkor azt objektíven is le lehet festeni. Ideális esetben ez egy olyan szöveget szül, hogy ezek után már értelmetlen, felesleges lesz leírni, hogy "ezt szabad és ezt nem szabad". Ideális esetben az enciklopédikusan megfogalmazott szövegből mindez egyértelműen kiderül, vagyis erre a következtetésre jut az olvasó.

Hogy elkerüljük a cikk tájékoztató, felvilágosító brosúrává alakulását, több forrásból kellene összeszedni az anyagot, jelen pillanatban viszont a cikk bizonyos szakaszai mindössze egy forrásra támaszkodnak. - Assaiki vita 2021. október 2., 12:29 (CEST)Válasz