Vita:Szalay Sándor (egyértelműsítő lap)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kedves VIKI!

Ez az egyértelműsítő lap (ha már magyar), sajna inkább kicsit zavaró, mint egyértelműsítő. Vélhetően ui. a Szalay Sándor (csillagász), mint - még nem létező - lap igenis létezik, csak Szalay A. Sándor néven. (ha már valami megkülönböztetést szeretnénk tenni, magyarul helyesebben ifj. Dr. Szalay Sándor lenne a helyes név.) Persze nem tudom, a WIKI milyen szabályok alapján használja a személynév terminológiát, de talán érdemes lenne elgondolkozni rajta. Valószínű hogy ifj. Szalay Sándort nem igazán foglalkoztatják az efféle apróbb pontatlanságok, őt - aki ismeri - amúgy is megtalálja, és a tudományos- (és magánéletben) meglehetősen sokan ismerik.

Az is igaz, hogy az angol WIKI Alex Szalay néven hivatkozik rá, de ez nem jelenti azt, hogy Ő Alex Szalay-nak tekintené magát, csupán elfogadja, hogy angol nyelvi környezetben így nevezik, így (is) ismerik (persze minderről Őt illene megkérdezni, igazán az lenne az autentikus.) Apró analógia: WIKI(hu) Neumann János, WIKI(en) John von Neumann. Visszatérve ifj. Sz. S.-ra, sokáig fél évet itthon, fél évet Amerikában dolgozott. Máig is gyakran hazajár, kutatási területeiről (Szalay Sándor néven) nagy sikerű előadásokat tart (és tesz közzé az interneten), néhány idevágó hivatkozást sorolnék.

dr+alexander+szalay en.wikipedia.org/wiki/Alex_Szalay hu.wikipedia.org/wiki/Szalay_A._Sándor physics-astronomy.jhu.edu/directory/alexander-s-szalay/ krieger.jhu.edu/physics/wp-content/uploads/sites/11/2013/02/Szalay.pdf


Az sem teljesen igaz, hogy ifj. Sz. S. csillagász lenne, ha már tudományterületeit definiálhatnánk, fizikus, csillagász, számítástudomány és persze nem utolsósorban elektronikus-hangszerkészítő, zenész. Valóban Édesapja, Dr, Szalay Sándor Akadémikus Prof. intézetében, a debreceni MTA ATOMKI-jában nőtt föl, és Debrecenben végezte a KLTE Kossuth Gimnáziumát. Utána következett a KLTE majd az ELTE folytatásában a fizikus diploma. Ha már magyar VIKI oldalról van szó, hangsúlyozni lehetne ifj. Sz. S. hazai tevékenységeit, melyek már a kezdetektől mindhárom tudományterületet átfogták. Valóban az ELTÉ-n kezdte kutatói, oktatói munkásságát, Marx György mellett. Informatikai területen óriási lépés volt Magyarországon, hogy az internet terjedésekor kezdeményező módon közreműködött a Budapest belvárosi felsőoktatási intézményinek FDDA gyűrűvel történő összekapcsolásában (akkoriban nálunk forradalmian új technológia, nagy sebességű és sávszélességű üvegszál kábeles kapcsolat). Itt, az ELTE atomfizikai intézetében indult első komoly kutatási témája, édesapja nyomán, ami alapvetően magfizika és csillagászat együtt. Egy szintén, akár nóbeldíj jelölésre is érdemes eredménye: kidolgozták a neutrínó un. nyugalmi tömegének meghatározási módját.

   1954-ben (id.) Szalay Sándor és Csikai Gyula kimutatták közvetett módon a neutrínó létezését.
   1975: Marx György és (ifj.) Szalay Sándor – kozmológiai elméletek alapján – megállapítja a neutrínó tömegének felső határát. [4] forrás:(WIKI(hu): Neutrínó)

Tulajdonképen ezek a kutatások, publikációk vezettek ifj. Sz. S. amerikai előadói meghívásaihoz, ami aztán a további, amerikai - magyar kutatásait, pályafutását inspirálták, amiről még rengeteget lehetne írni. Jelenleg, korábbi kutatási területei mellett a "Big data" témakörével foglalkozik, alapvetően a csillagászat területen. Ez a tudományterület ugyanis mindmáig nyílt, hozzáférhető, kezelhető "giga-adathalmazokkal" dolgozik. A Big data számítástudománya viszont óhatatlanul más tudományterületekhez is kapcsolódik, a genetika, a hálózatelmélet (és természetesen végső soron a gazdasági tudományterületekre is hatással van).


Ha már Szalay Sándor egyértelműsítő lapról beszélünk, ide kívánkozik az előbbiekben említett ifj. Sz. S.-nak apai nagyapja is, aki szintén fizikus volt (Nyíregyházán fizika tanár), Id. Szalay Sándor. (Békéscsaba, 1883. október 25 - Nyíregyháza, 1944. október 26). Az interneten is föllelhető: tudosnaptar.kfki.hu/s/z/szalays/id-Szalay-Sandor.doc Ráadásul ezzel az édesapa (Szalay Sándor (... magfizikus ...) oldala is korrigálható, kiegészíthető lenne, ott a szövegben tévesen Szalay András szerepel apaként.