Vita:Szívritmus-szabályozó

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

nagyon pontatlan megfogalmazás a cikkben[szerkesztés]

A pacemaker története fejezetben van egy nagyon szerencsétlenül megfogalmazott mondat. Idézem „ 1960-as évek végén, több vállalat, többek között az egyesült államokbeli ARCO, kifejlesztette az izotóp által működtetett pacemakereket”. Ez a mondatrész még attól is messze van, hogy csak szimplán egy hibás állítás legyen. Az, hogy „izotóp által működtetett”, egyszerűen értelmetlen. Nicht einmal false not even wrong

 Mi az, hogy izotóp? 
Egy adott kémiai elemnek (pl a héliumnak, szénnek, ólomnak, stb) van sok-sok izotópja. Az, hogy egy atommag pl hélium-mag, annyit jelent, hogy pontosan 2 darab proton van benne.(Ha 3 db proton lenne benne, akkor az egy lítium-mag volna, de ha 92 db proton lenne benne, akkor az a magot urán atommagnak hívnánk.) Melyik nukleonnak száma nincs megkötve egy konkrét elem esetén? A neutronoké.
Ha mondjuk egy hélium-magban 1 db neutron van (a 2 proton mellett), akkor az a mag egy He-3 izotóp. Ha egy hélium-magban 2db neutron van (a 2 db proton mellett), akkor az egy He-4 izotóp (ez a leggyakoribb, legstabilabb hélium mag egyébként). Ha 0 db neutron lenne benne, akkor az a He-2 izotóp (gyorsan bomlik, instabil). Ha 1526 db neutron lenne benne, akkor az lenne a He-1528-as izotóp. (ilyet mellesleg mesterségesen sem lehetne létrehozni, annyira instabil lenne...)

A világ összes atommagja besorolható valamely elemnek valamely izotópjába.
Az eredeti forrás (amit valaki kicsit félreértett) alighanem a tisztán 238-as plutónium izotóppal ’meghajtott’ pacemakerekről szólhatott. A plutónium (94-protonnal rendelkező magok) egyik ’változata’ (izotópja) a 144 db neutront tartalmazó Pu-238. Ezek a plutónium magok eléggé instabilak, és meglehetősen rövid felezési idővel bomlanak. Bomlásuk nagy energia-felszabadulással jár. Na, ezek bomlási energiája működtette a 60-as évek végén beültetett pacemakerek egy részét. Csak párszáz ilyet gyártottak le. Ha jól emlékszem, akkor a plutónium-238 magok alfa-bomlásakor felszabaduló energiát egy termoelemmel alakították át villamos energiává (gondolom Seebeck hatáson alapult a működése). De az is elképzelhető, hogy alfavoltaikus félvezetőhöz keverték a radioaktív Pu-238-at.
A gyártásukat egyébként azért hagyták abba, mert a pacemakerek nem bírták volna ki a krematóriumot. Ez pedig elég nagy gond...