Vita:Syrah

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ragold 3 évvel ezelőtt a(z) Petit(e) syrah státusza? témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

perzsa eredetű, fr. o. rohne vidék, csak közvetítő

A "A Shiraz (syrah) perzsa eredetű, Európába Franciaország közvetítésével..." megállapítás autentikus források (http://www.tenimentidalessandro.it/en/download/SyrahENG.pdf, és a szócikk alján található hivatkozás http://www.vivc.de/datasheet/dataResult.php?data=11748) szerint is nem több mint legenda, vagy inkább közkeletű tévedés, ami a Shirazi nevű, az iráni Shirazban készített borra való asszociációból eredhet. Az hivatkozott tanulmány genetikai vizsgálatokra utalva ugyanazt a két francia fajtát jelöli meg a syrah ősének, mint a szőlészeti adatbázis a vivic.de-n. (MONDEUSE BLANCHE X DUREZA) Mellesleg csak a francia nyelv 75 szinonímát ismer a fajta elnevezésére.

Petit(e) syrah státusza?[szerkesztés]

A szócikk bevezetőjében jelenleg kétszer is szerepel a "petit(e) syrah" fajta(?)név, két egymással nem teljesen harmonizáló állításban:

- "A Syrah nem összekeverendő a Petit Sirah szőlővel mely egy keresztezese a Syrah és Peloursin szőlőfajoknak 1880-ból."
- "két klónját különböztetik meg: az egyik az apróbb szemű, magasabb rendű típus, amelyet petite syrah-nak neveznek"

Igaz, hogy a "syrah" szőlófajta neve nem keverendő össze saját fajtájának egyik klónja(?) nevével, de azért a két állítás láthatóan "nem tud egymásról", és így nem jó a fogalmazás. Vajpn mi a "petit(e) syrah pontos státusza? Hátha valaki hozzáértő rendbe tudja rakni; én nem tudom most a forrásokból kibogarászni. Ragold vita 2021. február 11., 17:32 (CET)Válasz