Ugrás a tartalomhoz

Vita:Robert Merle magyarul kiadott műveinek listája

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gg. Any 4 évvel ezelőtt a(z) Törlési megbeszélés eredménye témában

Továbbra sem értem, miért gond, ha egy szerző magyarul kiadott műveinek listája a magyar megjelenés sorrendjében is megtalálható (és nem csak a keletkezés/eredeti közreadás időrendjében). A Merle-szócikkből kigolyóztad az általam nagy munkával összeállított bibliográfiát, pedig ott is lenne helye - megfogadtam mások tanácsát és külön lapot hoztam létre. Ezt most mért kell kitörölni? Nem mindenki annyira hozzáértő Merle vonatkozásában, mint te. És nagyon nem mindegy, hogy adott szerző műveiből mi jelenhetett meg életében, mi halála után, mit adtak ki a Kádár-korban, és mit csak utána, netán eleve posztumusz közreadott mű fordításáról van-e szó stb., s urambocsá az is előfordulhat, hogy egy műnek több fordítása létezik - vagy mert valamelyik elavult, vagy mert hiányosan adták csak közre (speciel ez asszem Merle esetében nem áll fönn). Ezért (is) indokolt az időrend.

Ezenkívül minden Wiki-találkozón is elhangzik, amire a Wiki-térben is akad példa, elvárás: egy szócikknek a tartalomjegyzéke legyen rendben elsősorban, hogy egy pillanat alatt átlátható legyen, mit tartalmaz. Nekem, ha egy író életműve iránt érdeklődöm, nagyon hasznos, ha ránézek és látom: megtalálható magyarul kiadott művei listája. A legtöbb embert ez érdekli, ha irodalomról van szó, ti. hogy mit lehet tőle olvasni - és nem fog szakirodalmat olvasni, sem jegyzeteket böngészni, nem fogja egyesével átnézni a francia címeket, hogy hátha van mögöttük magyar fordítás. Hanem látni: van magyar fordításjegyzék, időrendben, áttekinthető, szabatos. Ennyi. Ezt rajtad kívül szerintem a felhasználók 99%-a belátja. Ezért indokolt a "Magyarul megjelent művei" típusú szakaszcím. Bibliográfiai szempontból semmiféleképp nem igazolható a törlési kezdeményezés, és nem csak Merle, hanem tucatnyi más szerző esetében sem (mondom én, évtizednyi könyvtári gyakorlat után), inkább kicsinyes bosszút érzek motiváció gyanánt - ám ezzel nem engem károsítasz, hanem Merle (potenciális) olvasóit fosztasz meg átlátható, jól használható és hasznos információsortól.

Merle-re visszatérve: az, hogy a francia műjegyzék mellett kommentárok szerepelnek, ill. adott könyvek mellett szerepelnek díjak, az sem az átláthatóságot szolgálja. A díjaknak egy külön szakasz kéne, és esetleg ott (vagy lábjegyzetben) feltüntetni, hogy melyik művére kapta (ha épp műre kapta és nem életműre, vagy valami egészen másra). Ennyit a szakszerűségről, az átláthatóságról (amiben az infóbox egy újabb szempont lehet, ám a találkozókon ez is rendszeresen elhangzik, hogy korántsem olyan fontos, mint a tartalomjegyzék, az olvasók többsége nem használja, nehezebben átlátható, az ottani infókban - pl. könyvcímek - keverednek a magyar és idegen nyelvű szövegek, ami nem csak zavaró, de a legtöbb ember esetében érthetetlen, és vannak olyan országok, ahol szinte egyáltalán nem preferálják az infóboxot).

Ennyit tudok tenni - észérveket írok. Hasonlót várok. Engedelemmel máshová is átteszem ezt a vitát, mert kardinális kérdésről van szó, szerintem. A bonyolultabb struktúrájú információközlés, ill. a hiányos címleírás nem szolgálja a Wiki üdvét-ügyét... Üdv: Turokaci vita 2020. január 12., 08:48 (CET)Válasz

Törlési megbeszélés eredménye[szerkesztés]

Törlési megbeszélés eredményeképpen törölve. Gg. AnyÜzenet 2020. január 17., 09:45 (CET)Válasz