Vita:Relációs adatbázis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. május 20.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A triggert nem nehéz lefordítani. És ha eddig nem volt "elfogadott, megfelelő" fordítása, akkor már nem is lesz. Ilyen az élet. Ant 2005. március 19., 08:22 (CET)

Ez vicc?[szerkesztés]

"De a trigger mást is jelent, természetesen, bár arról senki nem tud semmit, nincs róla információ :-)"

Való ebbe a cikkbe ez a mondat? Adam78 2006. április 18., 23:53 (CEST)

A szócikkből áthozott szakasz[szerkesztés]

=== Eljárások és függvények ===

A legtöbb relációs adatbázis-kezelő rendelkezik valamilyen lineáris programozási nyelvvel, aminek segítségével különböző műveleteket végezhetünk az adatokon. Ez a nyelv legtöbbször az SQL valamelyik változata, dialektusa, vagy a Java programozási nyelv. Az adatbázisban függvényeket és eljárásokat hozhatunk létre ezen a nyelven, amelyek megkönnyíthetik az adatok kezelését.

A függvények és eljárások hívását ugyanúgy a jogosultsági rendszer ellenőrzi, mint az adatokhoz való hozzáférést.

Ezt kivettem a cikkből, mert úgy zavaros, ahogy van. Először is le kéne szokni a programnyelvek és a lekérdezőnyelvek összemosásáról; az SQL nem programnyelv, és nem is lehet programokat írni rajta. Másodszor az adatbázis-kezelők nem programnyelvvel, hanem programozási felülettel rendelkeznek, és valamilyen független programnyelven érhetők el. Harmadszor meg függvényeket a külső programnyelven hozhatunk létre, nem az adatbázisban. Negyedszer: mi az, hogy lineáris programozási nyelv? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. november 12., 10:40 (CET)

Kényszerek és relációs adatbázis[szerkesztés]

A szócikknek magáról a relációs adatbázisról kellene szólnia; megukról a relációkról.

A Kényszerek szakaszban egyáltalán értelmetlen betenni egy tábla-nézetet. Itt kellene egy-két példa az összerendelési szabályról (relációról). Tehát hogy azok a vonalkák egyik táblából hogy mennek át egy másik tábla egyik sorába, és hogy ez mit jelent.

Mivel hogy ebből a szócikkből sem tudtam meg többet, mint az adatbáziskezelő súgójából. Sajnos nem értek a relációs adatbázisokról, ezért érdemben nem tudok ide semmi használható példát ajánlani.

Például a fenti TAJ-számos szöveges példához kellene mutatni egy, a relációs összerendelést mutató képernyőképet, és elmagyarázni, hogy mi mit jelent. Brtkr vita 2018. február 24., 06:40 (CET)