Ugrás a tartalomhoz

Vita:Raman-szórás

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Cvbncv 6 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó témában

Lektorálandó

[szerkesztés]

Kedves szerkesztők! A cikk igen fontos témát tárgyal, de sajnos abba rögtön fejest ugrik. Még a témában képzetteknek is nehéz a szöveget olvasni, nemhogy laikusnak, aki csak meg szeretné tudni, mi ez. Az alábbi konkrét gondokat látom:

  • A bevezető rögtön összetett fogalmakat alkalmaz, ehelyett a szócikk tömör, közérthető összefoglalásának kellene benne lenni. pl. ...a klasszikus szemlélet szerint a molekula elektronrendszerében létrejövő dinamikus változás okozza, amely elektromos dipólmomentumot generál – ebben a mondatban számtalan fogalom van, amit a cikk nem magyaráz a későbbiekben sem, de Wiki-linkekkel sem segíti az olvasót. Egyébként állításai pontatlanok, zavarosak is.
  • A forrásban említett könyvek nehezen feldolgozhatók, a cikk állításainek nehéz utánanézni. Ezt szövegközi hivatkozásokkal (pl. <ref>-ekkel, vagy {{h}}(?) és {{href}}(?) sablonokkal) lehetne orvosolni.
  • A cikk több ponton is eltér a WP:FELÉP irányelvtől, például nem a szokásos szakaszcímeket alkalmazza, nincs kiemelve a címszó, stb.

Hamarosan hozzálátok a szócikkhez. Fájó űr volt a hiánya, sokat jelent, hogy az írása elkezdődött, de folytatni kell ezt a munkát. Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. január 9., 17:10 (CET)Válasz

Továbbá a cikkben keverten szerepelnek információk a szóródási jelenségről és az azon alapuló spektroszkópiáról. Talán érdemes lenne a kettőt két külön cikkben magyarázni. Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. január 9., 17:21 (CET)Válasz