Vita:Poligráf

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt a Pszichológiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: g_ambrus (vita)
Pszichológiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Tisztelt Wikipédia,

Dr. Bollók Sándor vagyok Magyarországról, 1964-ben végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, Szakorvosi képesítéseim: pszichiátria, addiktológia, háziorvos, rehabilitáció, orvosi pszichológus. Kandidátusi tudományos fokozatomat 1980-ban szereztem meg Moszkvában, a Polygráf témában, ”A pszichofiziológiai vizsgálatok szerepe a Magyar Népköztársaság Belügyminisztériumának tevékenységében” címmel. Tudományos kutatásaimat 1973-ban kezdtem el, a Legfelsőbb Bíróság és a Belügyminisztérium felkérésére. Az ELTE Összehasonlító Élettan Tanszék vezetőjével, Dr. Ádám György professzorral rendszeres konzultáltam, a téma tudományos és gyakorlati használatával, alkalmazási lehetőségeivel, feltételeivel. Magyarországon elsőként én vezettem be és alkalmaztam a hazugságvizsgálót, mint nyomozati eszközt. Nagyszámú kísérletek és tesztelések után, bevezetésre került, mint alkalmazott nyomozati és a bizonyítékok szabad felhasználása alapján a bírósági eljárásokban. Munkakörömben, mint a BM Központi Pszichológiai Laboratórium vezetőjeként 1987-ig számos esetben alkalmaztam. Ez időszak alatt több munkatársam tanult mellettem, és fejlesztette tovább a módszert (első munkatársaim voltak Dr. Krispán István pszichológus, Dr. Böröcz István ideggyógyász orvos, Brósz Tünde pszichológus, …). A téma vitatottsága és nem nyilvánossága miatt Magyarországon tudományos publikációk csak érintőlegesen voltak. Az első írásos megjelenés e témában a Belügyi Szemle 1987./6. számában jelent meg „A Polygráf – a szakértő szemével” címen. Ezt követően volt az első nyilvános megjelenésem a készülék használatával, alkalmazási lehetőségeivel, a televízió "Terefere" Vitray Tamás műsorában (1987.10.16.). Ezt követte a médiában több megjelenés: „A polygráfot nem lehet becsapni” Somogyi Hírlap 2001.03.11., „A hazugság gépezete” Új Dunántúli Napló 2002.01.14., „Ki Kicsoda - Kortársaink életrajzi lexikona 2006.” MTI.

A polygráfos vizsgálat tulajdonképpen a szervezetben folyamatosan változó élettani, pszichofiziológiai változásokat mér: szívműködés, plethysmográfia, tremométer, légzés, bőr elektromos ellenállás, rejtetten infrahang tartomány stb…

A vizsgált esetekről adekvát véleményt csak megfelelően felkészült és kiképzett szakember tud objektíven adni. A vizsgált esetek emellett további tárgyi, műszaki-technikai feltételeket is megkívánnak. Döntő jelentősége van a speciális tesztek összeállításának, a kérdések sajátos megfogalmazásának, sorrendiségének, az eset részletes körültekintő ismerésével. Az értékelés illetve, véleményadáshoz két szakértő közreműködése szükséges. A készüléket megtéveszteni nem lehet, mert objektív paramétereket mér. A módszer az utóbbi években is számos ügyben volt eredményesen alkalmazták.


Dr. Bollók Sándor

a pszichológiai tudományok kandidátusa