Vita:PIC mikrovezérlő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. szeptember 1.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Képfigyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commonson. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből, ellenőrizd a commonsos lapját, hátha időközben visszavonták a törlési jelölést, vagy eleve tévedés volt. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal. Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker vita 2008. május 8., 00:33 (CEST)

risc[szerkesztés]

"Ez a mikrokontroller RISC utasításkészletű szemben az egyik nagy vetélytársával az Intel által fejlesztett mikrokontrollerekkel." Ha az Intel népszerű (de mára csak más cégek által gyártott) 8051-es mikrokontroller családjára gondol, az nem hiszem, hogy CISC lenne - az eredeti 8051-nek ha jól láttam 43 utasítása volt (a legkisebb PIC-nek van 35), tehát az idézet nem állja meg a helyét. Az Intel x86 mikroprocesszorokkal szemben már igen (de pl a 8080-as még hasonló volt egy PIC-hez ilyen szempontból). Hoe Maco vita 2011. július 18., 13:06 (CEST)


Időközben olvasgattam más forrásokat is, úgy tűnik, hogy a szakirodalom nem egységes a tekintetben, hogy mit ért CISC-RISC alatt. Sokan nem az utasítások számában, hanem összetettségében nézik (ahogy a CISC neve is utal rá); és így pl. a PIC-et komplexnek nevezik, mert az utasításai többféle címzéssel is működnek és bármely memóriarekeszt elérik; szemben pl. az Atmel 8bites RISC jellegű vezérlőivel, ahol a load-store architektúrában először be kell tölteni a RAM-ból egy belső regiszterbe az értéket, ott lehet manipulálni, aztán vissza, majdnem mintha egy klasszikus processzor lenne. Az egészből leginkább azt vettem le, hogy legjobb nem is használni a risc-cisc kifejezéseket :D Hoe Maco vita 2018. március 18., 22:04 (CET)

Szubjektív megjegyzések eltávolítása[szerkesztés]

Sok helyen szubjektív véleményről van szó a szócikkben, pl: Ahol a mikrokontroller népszerűségét említi. Véleményem szerint célszerű minden ilyen jellegű tartalmat eltávolítani, még akkor is, ha ez jelentős részét teszi ki az említett szakasznak. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Tbutuza (vitalap | szerkesztései) 2012. március 2., 13:27‎

Konkrétan hol látsz ilyet a cikkben? Most gyorsan átfutottam, és nem látom, hogy a "mikrokontroller népszerűségét említené". misibacsi*üzenet 2012. március 2., 18:48 (CET)