Vita:MÁV M41 sorozat

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt HoremWeb 5 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó sablon témában
Ez a szócikk témája miatt a Vasútműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Vasúttal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Untitled[szerkesztés]

Inkább egy új kép kéne, mai festéssel, a régi inkább a cikkbe kéne illusztrációnak. VT 2007. szeptember 6., 21:23 (CEST)Válasz

Mi van az M41-essel koromügyben?[szerkesztés]

Amikor Kőbánya-Kispesten beindítják ezeket a mozdonyokat, vagy megindítják a vonatjukat, egy marha nagy korom pöffeteg keletkezik, ami szinte természetellenes módon egyben marad volt, hogy 5 percig figyeltem, ahogy fújja el a szél és mégsem oszlott fel.

Ilyet egyetlen másik dízelmozdony sem csinál, még a kétszer ilyen erős, száz tonna feletti, hattengelyes gépek sem - mindnek eloszlik a füstje gyorsan. Biztos, hogy az M41 négyütemű, mert a borzasztó környezetszennyezés inkább a kétüteműekre jellemző? Kéne ezt tárgyalni a szócikkben! 91.82.169.54 (vita) 2009. augusztus 20., 22:51 (CEST)Válasz

Teutonicus[szerkesztés]

Állítólag az M41 nem is magyar fejlesztésű mozdony, mert a terveit szinte készen kapta a Ganz az NDK-ból. Erről a szócikkben semmi sincs. 82.131.210.163 (vita) 2012. április 13., 11:40 (CEST)Válasz

Lektorálandó sablon[szerkesztés]

  • A szöveg alapvetően jó, szakmaisága kétségbevonhatatlan, de éppen az utóbbi miatt az átlag olvasó számára nehezen befogadható. A szakkifejezéseket lehetőleg magyarázni kellene, vagy esetenként akár el is kerülni (behajtás, jelleg, hőntartó, stb.). A listákat (pl. remotorizált gépek felsorolása) jegyzetbe tenni, hogy a szakmai érdeklődő is megtalálja, de az átlagosan művelt laikus számára ne törje meg az olvasott szöveget, és ne rontsa a befogadhatóságot.
  • Az export mozdonyoknál a típusváltozatokra, jellegre, stb. utaló felsorolások, közbevetett gyártási számok, stb. is megtörik az olvashatóságot, és összezavarásra alkalmasak.
  • Az eredeti kivitelnál a mozdony indításáról szóló rész megfogalmazása jegyzetszerű, és nem is biztos, hogy szerencsés ilyen információkat ennyire közhírré tenni. :-)
  • Egyes helyeken a vasutas szlengben bevett kifejezések maradtak, amelyek nagyon nem enciklopédiába való (dögsoron lévő mozdony, stb.). Néhányat ki tudtam javítani, de azokat is ellenőrizni kéne hozzáértőnek, hogy nem gondoltam-e valamit rosszul. Máshol inkább hozzá sem nyúltam, mert én legfeljebb rontani tudtam volna a cikken.
  • A "ma", "napjainkban" és hasonló kifejezéseket abszolút időponthoz kellene kötni. Még úgy is, hogy láthatóan jól karbantartott cikkről beszélhetünk, az ilyen megfogalmazás kétesnek mutatja a hitelességét. A dátumhoz kötés lehet akár egy, a relatív referenciához illesztett magyarázat: "Napjainkban (2018 augusztusában)", "ma (2018. nyári menetrendi időszakban)", stb.

Szép cikk egy szerintem kissé alábecsült típusról, ezért fontosnak tartom, hogy még jobb lehessen. Köszönet a rajta dolgozó szerktársaknak! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2018. augusztus 14., 00:28 (CEST)Válasz