Vita:Mometazon-furoát

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyimhu 5 évvel ezelőtt a(z) Lektor sablon témában
Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Lektor sablon[szerkesztés]

A szócikk egyetlen mondatból áll, az is értelmetlen. A mometazon-furoát újonnan kifejlesztett glükokortikoid, jellegzetes sajátossága a 9-es és 21-es pozíciókban található (2')furoát 17-észter gyök és klóratom.

A két klóratom a 9-es és 21-es pozícióban van, a mometazon 17-es pozícióbeli hidroxilcsoportja kapcsolódik a pironyálkasavval (2-furánkarbonsavval) észterré. (A helyszámok a gonán szócikkben láthatók, az infobox alatt.)

A szócikk folyamatosan keveri a mometazont annak észterével. Értem én, hogy a mometazon a hatóanyag, és gyógyszerként lényegtelen, hogy észter, de a fizikai és kémiai tulajdonságai mások. A szerkezeti képlet, az IUPAC-név, a moláris tömeg a mometazoné, az aláírás meg mometazon-furoát. Az összegképlet mindkettőt feltünteti.

Szerintem a hatóanyagról (a mometazonról) kellene a szócikket írni, már csak azért is, mert elvileg elképzelhető gyógyszer más sav észterével is: ezt gyógyszertani szempontból nem tekintik különbözőnek. Bár a mometazonnál (egyelőre?) nem, más hatóanyagnál előfordul ilyen, és nem várható, hogy mindegyik észterről külön szócikk készül.

Az IUPAC-nevet javítom, ha már én rontottam el a magyarítást, és felteszem a lektor sablont. Gyimhu vita 2019. április 25., 00:13 (CEST)Válasz