Vita:Minimálbér

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Miegymás 2 évvel ezelőtt a(z) Szlovákiai minimálbér témában

2015 van.

"Érvényességi idő" a táblázatokban[szerkesztés]

Itt a teljes érvényességi időt lenne jó szerepeltetni, nem pedig az érvénybe lépés idejét. Most hol ez, hol az szerepel. Lásd: "1992. január 1." vs. "2006. július 1–december 31.".

Javaslatom: teljes évek esetén csak az évet írjuk (pl. 1992), egyébként pedig a pontos időszakot (pl. "2006. július 1–december 31.")

– Miegymás vita 2021. január 3., 16:11 (CET)Válasz

HUF a táblázatok soraiban[szerkesztés]

Szükség van rá?

Javaslatom: a sorokban ne szerepeljen "HUF", csak a fejlécekben, hogy "(Ft)".

– Miegymás vita 2021. január 3., 16:15 (CET)Válasz

PPP a garantált bérminimumnál[szerkesztés]

Ezt törölném. Egyrészt mindenhol "na", másrészt valszég sose lesz kitöltve, legalábbis nem "PPP" értékekkel: a Minimálbér táblázatban is hiba volt, amit a forrásban megadott KSH táblázat alapján javítani tudtam: nem PPP, hanem bruttó átlagkereset % az, amit a KSH megad. (És a KSH értékei szerepeltek a táblázatban, azaz csak a fejlécet kellett javítani.)

Alternatíva: ide is beírjuk a bruttó átlagkereset %-okat. A Minimálbér táblázat alapján egyszerűen kiszámolható: (ottani %) / (ottani havi összeg) * (itteni havi összeg). Ekkor a fejlécet is javítani kell itt is!

– Miegymás vita 2021. január 3., 16:23 (CET)Válasz

Töröltem a fenti javaslatnak megfelelően. Ha valakinek lesz kedve és energiája kiszámolni helyette a bruttó átlagkereset %-t, új oszlopként be tudja tenni.

Miegymás vita 2022. január 16., 22:19 (CET)Válasz

Szlovákiai minimálbér[szerkesztés]

Ezt törölném. 1 db szomszédos ország 8-10 évvel ezelőtti 2 éves adatai miért fontosak itt? Főleg, hogy fölötte van egy "Lásd még: Európai országok listája minimálbér szerint".

– Miegymás vita 2021. január 3., 16:31 (CET)Válasz

Töröltem a fenti javaslatnak megfelelően.

– Miegymás vita 2022. január 16., 22:23 (CET)Válasz

Új oszlop a táblázatokba: havi összeg €-ban[szerkesztés]

Ezt jó lenne látni, mert segítene az értelmezésben: pl. 10%-os nominális minimálbér emelkedés egész mást jelent, ha közben a Ft tartja az értékét az €-hoz képest vagy ha (lényegesen) erősödik vagy gyengül. Az első esetben EU-s összehasonlításban (ebben az esetben) nagy előre(- vagy vissza)lépés nem történt, míg a második esetben "felzárkóztunk", a harmadikban pedig "lemaradtunk".

Legjobb lenne persze valami EUs átlaghoz viszonyítani, de nem tudom, ilyen van-e vagy könnyen számítható-e. Vagy tényleg PPP-t mutatni.

Szóval az egyszerűség kedvéért maradnék egy sima € oszlopnál, mindig az érvényességi idő 1. napján érvényes EUR-HUF árfolyammal számolva.

– Miegymás vita 2021. január 3., 16:45 (CET)Válasz