Vita:MS-DOS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Vobence (vita), értékelés dátuma: 2010. március 4.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Ez olvasható a szócikkben:

"PC DOS 2000 - Y2K kompatibilis verzió több kisebb jelentőségű újdonsággal. Az MS-DOS család utolsó tagja"

Mivel én nem vagyok számítástechnikai szakember, csak a kételyeimet tudom leírni és örülnék, ha valaki elmagyarázná -- hogy is van ez?
A 6.22-es verziót kicsit jobban ismerem, eléggé sokáig használtam is. A jelenlegi Op.rendszerem: Windows XP és ebben is megtalálhatóak egyes dosparancsok,igaz némelyek eltüntek, mások kissé átalakultak. De akkor miért mondjuk, hogy a 2000. évi változat az uolsó. Csupán azért, mert kicsit nagyobb átalakuláson ment keresztül? Vagy én tévedek, mert csak hasonlatosak a DOS parancsok, és az egész új alapokon nyugszik? - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2007. január 6., 05:25 (CET)

A DOS egy külön operációs rendszer volt, és tényleg a PC DOS 2000 volr a sorozat utolsó tagja. A Windows XP-ben csupán egy parancssor található, és az ebben található parancsok hasonlítanak az MS-DOS-éra, de amúgy teljesen különbözik a 2 dolog. --Danivita 2007. január 6., 08:40 (CET)

Kedves Dani! A fenti magyarázatodtól nem lettem különösen okos, vagyis semmivel sem tudok többet, mint előtte. A wiindows alatti DOS parancssor nem magyaráz meg semmit, mert a Win95, Win98 és az erre épülő Win2000, vagy Millennium is rendelkezik parancssorral. A DOS parancsokat mindegyikben kissé megváltoztatták, de a rendszer attól még DOS alapú. Akkor hol itt a különbség? Ha tudsz valami konkrét magyarázatot, vagy egy magyarúl is olvasható leírást azt megköszönöm. - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2007. január 7., 09:50 (CET)

A Windows 2000 nem a Windows 9x családra épül, hanem a Windows NT-re. Parancssorral pedig a Linux is rendelkezik, mégsem DOS alapú. :) Pontosan úgy van, ahogy mondtad: csak hasonlóak a parancsok, de az egész új alapokon nyugszik. – KovacsUr 2007. január 7., 10:29 (CET)

Sziasztok. Nekem ez a szakmám, és sok évet töltöttem az MS-DOS használatával. Ebben a szócikkben is van pár igazítanivaló, de két folyományában is bőven (MS-DOS és DOS-parancsok listája). A DOS régi történelméhez nem tudok sokat szólni, de a szakmai rész rendbe szedését magamra vállalom, ha már a "nagyon fontos" kategóriába került. Orion 8 vita 2009. május 1., 00:02 (CEST)


Az MSDOS forráskódja mára már letölthető. --86.59.147.21 (vita) 2014. október 3., 19:52 (CEST)


Amúgy az Windows NT Pedig OS/2-re épül