Vita:Mód Péter

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jolika22 9 hónappal ezelőtt a(z) Mód Péter Mód Aladár öccse témában

Mód Péter Mód Aladár öccse[szerkesztés]

Kedves @Jolika22: !
Több forrásban is megtaláltam, hogy Mód Péter 1945-ig Oszkó Péter volt (PIM). Egy forrásban meg azt, hogy amikor a Rajk per kapcsán őt is letartóztatták, Mód Aladár az öccse letartóztatása miatt visszavonult a közéleti szerepléstől.
ZorróAszter vita 2022. augusztus 15., 12:29 (CEST)Válasz

Ellentmondás: a 30-as évekbeli letartóztatásuknál újsághírben Mód Péter és Oszkó Aladár szerepel. ZorróAszter vita 2022. augusztus 15., 12:31 (CEST)Válasz

Tisztelt @ZorróAszter!
Magam számára nem kell bizonyíték, hiszen vérrokonok vagyunk Péter bácsival. Nagymamám édestestvére Mód Péternek. Találkoztam vele, amikor hazalátogatott Párizsból, feleségével és gyerekeivel. Jártam Budapesten az Attila utcai lakásán.
Dádapám kétszer nősült, így született 12 gyermeke. Nagymamám és Péterbácsi a második házasságba érkezett. A család mindig is a Mód nevet viselte, nem magyarosított. Ősi tanító család, a mai napig jellemzően pedagógus pályát választják a leszármazottak. Dédapám a Veszprémmegyei Nagyalásonyban volt tanító. Én ezt tudom, vannak fényképeim Péterbácsi látogatásairól.
Amit sajnálok az, hogy valaki nem járt utána és tényként közölt hipotézist komoly fórumon, azóta pedig mindenki arra hivatkozik. Egy helyen jelent meg helyes adatokkal nyomtatásban Mód Péteről szócikk: Veszprém Megyei Életrajzi Lexikon. Erre senki sem hivatkozik. Csak én... Találkoztam a wikipédián a téves adatokkal, szeretném, ha az utókor nem járna rossz nyomon. A Rajk per idején nagyon zavarosak voltak a körülmények. Hazudtak, adatokat módosítottak, ahogyan az érdekek kívánták. Talán akkor csúszott el az igazság. Amikor édesapám szerette volna megírni Péter bácsi életrajzát, Ő mindig kedvesen csak halogatta a dolgot, mondván, még nincs itt az ideje. Most már mind a ketten eltávoztak közülünk.
Lehet, hogy Mód Aladárnak, volt egy Mód Péter nevű öccse, aki Oszkó Péter néven született, de az az ember nem ugyan az az ember, aki Mód Péter néven született Nagyalásonyban és Párizsban a Sourbonn Egyetemen tanult, részt vett az elenállási mozgalomban, a Rajk per idején bebörtönözték, majd Párizsba küldték nagykövetnek. Vannak a családban, akik jobban tartották a kapcsolatot Péter bácsiékkal, segítségükkel talán találok megfelelő hiteles bizonyítékot az itt leírtakra. Jolika22 vita 2022. augusztus 16., 13:34 (CEST)Válasz
Kedves Jolika22!
Nekem az, amit mondasz, az bizonyíték. A feladat az számomra most már, hogy akkor ezt a bizonyítékot alátámasszuk. Elsőként beírom, hogy egyes források tévesen állítják, hogy Mód Péter eredeti neve Oszkó Péter volt és hogy rokonságban álltak Mód (Oszkó) Aladárral.
Én már kezdem sejteni az igazságot az alapján amit mondtál: a harmincas években az Eötvös Kollégiumban mindhárman részt vettek a röplapozásban és egyebekben. Mód Péter, Oszkó Aladár, Oszkó Gyula. Később feltehetően konspirációs zűrzavar keltése céljából Oszkó Aladár felvette a Mód Aladár nevet.
Egyes visszaemlékezők reflexből mondják, hogy már ekkor is Mód Aladár volt a neve.
Az a passzus, hogy Mód Aladár a testvére letartóztatásának hírére visszavonult a közéletből, az nem Mód Péterre, hanem Oszkó Gyulára vonatkozik, akit a Rajk ügyben szintén letartóztattak, de ő nem olyan közismert személyiség.
Közben én meg még tegnap felvettem a kapcsolatot Oszkó Péterrel. Remélem válaszol az Oszkó testvérekkel kapcsolatos kérdésre, és akkor nyilván azt fogja mondani amit Te, hogy nem volt rokoni kapcsolat Mód Péterrel.
És akkor itt ez a két wikipédia cikk lesz az authentikus forrás, ami tartalmazza azt is, hogy milyen források tévesek illetve félreérthetők.
Lécci még majd segíts ezekben is.
Előre is köszi: ZorróAszter vita 2022. augusztus 16., 19:39 (CEST)Válasz

Kedves @Jolika22: !
Facebookon beszéltem Oszkó Péter úrral, de legjobb tudása szerint nincs rokonságban Oszkó Aladárral és Oszkó Gyulával.
Így továbbra is rejtély, miért vette fel ifjúkori mozgalmi társa családnevét Oszkó Aladár.
Lécci ellenőrizd le Mód Aladárnál és Mód Péternél a szöveget hogy így már jó-e.
Üdv és köszi: ZorróAszter vita 2022. augusztus 22., 19:10 (CEST)Válasz

Kedves ZorroAsztra!
Köszönöm a szócikkek kiigazítását.
Üdvözlettel: Jolika22 Jolika22 vita 2023. július 17., 17:53 (CEST)Válasz