Vita:Liturgikus nyelv

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ha van rosszul megfogalmazott cím és hibás tartalom, hát akkor ez az!
  • 1. A liturgia szót csak a keresztény istentiszteletekre lehet alkalmazni, más vallásokra nem használható!
  • 2. Még ha a keresztény vallási szertartásokról lenne szó, akkor is helytelen a tartalom. Tessék mondani, Magyarországon a római katolikus mise nyelve a latin???? És a protestáns vallások mikor használták a latint?
  • 3. Én általában híve vagyok a jó szócikk-csonkok megmentésének.

De ez itt reménytelen. Ha a szerző hallott valaha a liturgikus mozgalomról, akkor tudná, hogy éppen ez a mozgalom segített hozzá ahhoz, hogy a második vatikáni zsinaton elimerésre került a nemzeti nyelv(ek) használata a latin helyett.

  • 4.Törlendő. Nehéz lesz meggyőzni engem az ellenkezőjéről.
Vitatkozni szeretnék veled .

Mi az a liturgikus vagy szent nyelv fogalma? 1.Az vagy azok a nyelvek,amelyek egy-egy vallásban meghatározó szerepet játszottak,játszanak sznet nyelvnek vagy liturgikus nyelvnek minősülnek. 2.Ha a liturgikus nyelv nem jó,akkor a Szentírás vagy Szent iratok nyelvei megfelel? Ilyen a biblia nyelve a héber(Ószövetség).Újszövetségben ógörög(koiné).Hinduknál a szanszkrit.Araboknál a Korán nyelve.Zsidóknál a héber.A római katolikusok liturgikus nyelve,amely az egyházi állam nyelve volt és maradt a latin. Egyébként az, hogy ma népnyelven is vannak szertartások nem jelent mást,csak azt,hogy újkori liturgikus nyelvek keletkeztek,keletkeznek.Ezek még azért nem számítanak a szent nyelvek közé.Vagy más szóval a vallás nyelvei közé.

--Linkoman