Vita:Letális allél

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Handromed 14 évvel ezelőtt a(z) Fogalmak témában

Fogalmak[szerkesztés]

Én még mindig azt mondom, hogy ez így nem teljesen helyes :). A génvariácói = allél. Az igaz is, hogy a letális allélok (azaz letalítás) allélok = génváltozatok között jön létre, de az egy génkölcsönhatási forma. Ha nem haragszol kijavítom, mert nem találom helyesnek. :) Szerintem így sokkal helyesebb lenne: Olyan génkölcsönhatási forma, amely allélok közt jön létre. Ha megnyilvánul az egyed.... Kíváncsi vagyok előbb a véleményedre, ezért még nem is javítom ki. – HandromedLevél 2010. január 28., 15:08 (CET)Válasz

Nem értek veled egyet, de sajnos csomagolnom kell, rettenetesen időzavarban vagyok.
Gyorsan leírom, amit én találtam:
A letális allél, az egy allél, tehát egy génváltozat, nem pedig egy kölcsönhatási forma gének között.
A letalitás sem azonos a letális alléllel; a letalitás az, ami a letális allél jelenléte folytán a fenotipusok szintjén felléphet; tehát ez sem génkölcsönhatás, viszont lehet génkölcsönhatás eredménye, ilyenkor az allélkombinációról is azt mondjuk, hogy letális. Tehát van olyan, hogy letális génkombináció, de ez nem ugyanaz a fogalom, mint a letális allél.
A génkölcsönhatás azonos allélpár tagjai között lehet dominancia, szubdominancia, stb, a különböző génlókuszon levő géneknél pedig a génkölcsönhatás lehet heteroméria, poligénia, poliméria, stb. Ebbe a sorozatba nem illik bele sem az, hogy letális allél, sem az, hogy letalitás.
Talán ezek a lapok segítenek rendet tenni a fogalmak között:
Hol találtál olyan információt, hogy a letális allél az nem allél, hanem egy génkölcsönhatás lenne?
Rettenetesen időzavarban vagyok, nem érek rá most tovább ezzel foglalkozni. Ha a cikket úgy változtatnád meg, ahogy írod, akkor kérlek, hogy vagy tüntessél fel hozzá egy olyan forrást, ami a te értelmezésedet kétségkívül alátámasztja, vagy pedig tegyél rá egy {{lektor}}(?) sablont.
Karmelaüzenőlap 2010. január 28., 16:32 (CET)Válasz
Hm... azt hiszem tévedtem, és igazad van :) utána olvasok, és próbálok még keresni forrásokat is, ha találok valamit akkor értesítelek. – HandromedLevél 2010. január 28., 20:55 (CET)Válasz