Vita:Lúg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Chemistrylogo.svg Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Javasolom az eredeti megnevezés szócikként való alkalmazását is, nem csak az átirányított "bázis" változatot, mert a népnyelvben így szerepel. Bérczi Szaniszló

Annyira gyökeresen nem tér el a kettő, hogy érdemes lenne két külön cikket szentelni nekik, főleg hogy egyik sem túl hosszú. A bázis cikkben is meg lehet említeni, hogy a népnyelvben lúgnak nevezik ilyen és ilyen formáit, és ez meg ez a különbség a kettő között. Ádám 2008. szeptember 12., 20:01 (CEST)

Ha igaz ez a meghatározás, akkor elég jelentősen eltér egymástól a kettő, erről már egy elsős kémiakönyv átolvasása is könnyen meggyőz. Az ugyanis, hogy egy anyag bázisként viselkedik vagy savként, az adott reakcióban dől el, ugyanis a reakcióban részt vevő többi anyagtól függ, és nem az abszolút pH-értékétől. Például a víz is viselkedhet savként vagy bázisként, mégsem jutna eszünkbe lúgnak nevezni. A bázisfogalom bonyolultságát mutatja a sav-bázis elméletek sokfélesége is. Az összevonós sablont ezért levettem. Bináris ide 2008. október 20., 20:57 (CEST)