Vita:Kumisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Nem világos számomra, hogy ha a belső ázsiai népek elsősorban juhokat tenyésztenek, akkor ebből miért következik, hogy miért lótejből készítik az italukat? Megmagyaráznátok?

Néprajzi lexkion:"Kumisz - az eurázsiai sztyepp állattartó népeinek kancatejből erjesztett, enyhén alkoholos itala. A magyarság honfoglalás előtti lakóhelye és életmódja alapján feltevésként többször közölték, hogy a kumisz élvezete nálunk is szokásos lehetett. Kancatej fogyasztásáról a magyaroknál csak újkori feljegyzések vannak. Ezek friss kancatej alkalmi ivását rögzítik a 19–20. sz.-ban a Sárközben és a Kiskunságon. Egyetlen esetben, a 19. sz.-ra vonatkozó emlékezeti anyag alapján valószínűsítik erjesztett kancatej fogyasztását a Sárközben, de kumisz elnevezés nélkül. A kumisz elnevezés egykori hazai használatának bizonyságaként Gyárfás István népszerűsített egy oklevélhelyet, amely azonban ezt nem bizonyítja. V. István ifjabb király 1268. évi hamis oklevele a királyi serviensek közé emel név szerint felsorolt úrbéres tárnokokat, „qui vulgariter kumis tarnuc dicuntur”. – Irod. Andrásfalvy Bertalan: A lótej erjesztése és fogyasztása Bogyiszlón (Népr. Közl., 1958)."

Kiszely pedig ezt írja, de ennek van is értelme:[1] Ismeretes őseink erjesztett lótej- (kumisz-) fogyasztása. Ez a szokás Belső-Ázsia népeinél ma is megvan. Ennek részben biológiai, részben pedig táplálkozás-technikai oka van, ugyanis a belső-ázsiai és a mongolid népek tejérzékenyek; a magyarok egy része ma is az. Ezért a kisgyermeknek csak fokozatosan adják a szoptatás után a hígított tejet. Ha azonban a tejfehérjét megsavanyítják ("kicsapatják"), a tej kumisz, joghurt vagy aludtej formájában már a tejérzékeny emberek számára is fogyasztható. Ami pedig a táplálkozás-technikai okát illet: Belső-Ázsia népei ma is leggyakrabban birkahúst fogyasztanak. Az előírások szerint a leölt birka húsának darabjaiból először levest főznek, márpedig ebben sok faggyú van. A kevés alkohol-tartalmú "pincehideg" (veremhideg) kumisz segíti a faggyú emésztését. Ezen túl a ló- és szamártej köhögés ellen is foganatos. A kumiszt bőrtömlőben állandó kavarás mellett erjesztették.

Ami a szócikk értelmes részét illeti, az meg a szerzői jogok 1:1 megsértése.--Kaboldy 2007. február 11., 17:48 (CET)

Ahogy én látom ezen kívül, a lótej laktóztartalma valamivel magasabb is. De a juhtejet sem itták meg, abból sajtot erjesztettek. Gondolom meg kellene kóstolni a lósajtot és a birkakumiszt is, és akkor talán közelebb jutnánk a kérdés megoldásához. :-) Paulus Pontius Crassus vita 2009. február 12., 13:37 (CET)

Fogyasztásának biológiai okai[szerkesztés]

Helló, az utolsó bekezdés teljesen értelmetlen. A tejfehérje nem a laktóz. A laktóz intolerancia, az a tejben található cukor bontásának a képtelensége. A fehérje pedig egy teljesen más tészta, azt tejallergiának hívják. A mongoloid emberek tejérzékenységét sem emelném ki, főleg nem magyar vonatkozásban. A világon inkább a laktóz intolerancia a jellemző.

A kicsapatás sem helytálló. A savanyítással készített joghurt (baktérium) más, mint az erjesztett (gomba) és savanyított kumisz. Az erjesztés és a savanyítás valóban csökkenti a kanca tej extra magas cukortartalmát. De, aki a fehérjére allergiás annak mit sem segít. Szóval valaki tisztázhatná.

Üdv, Gina 2013.08.28. A hozzászólás szerzője 82.131.175.253 (vitalap •  szerk) 2013. augusztus 28., 08:02 (CEST