Vita:Kriptokommunista

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt ZorróAszter 2 évvel ezelőtt a(z) Problémák a kifejezés körül témában

Problémák a kifejezés körül[szerkesztés]

Szerintem a Kriptokommunista kifejezéssel az a gond, hogy valójában csupán egy szitokszó, aminek a "hivatalos" definíciója szerint szinte senki sem felel meg. Legfeljebb vita hevében érvek fogytán aggatták/aggatják rá néha a vitapartnerre.
A szociáldemokratáknál az a gond, hogy az egy marxista tömegpárt, gyűjtőpárt volt, aminek a tagságának egy része radikálisabb volt, mint a kommunisták. Ezzel csak azok esetében foglalkoztak, akik ellenzéket szerveztek a párton belül, pártszakadást akartak előidézni, vagy egyéb módon zavart keltettek. Aki nem keltett zavart, nem szervezkedett a párton belül, azokkal nem foglalkoztak. Senkitől se kérdezték meg, hogy leninistának vallja-e magát, mert az kizáró ok. Tehát például Marosán egyáltalán nem számított fekete báránynak a szocdem párton belül, a pártegyesítés szorgalmazása pedig nem számított zavarkeltésnek.
Hasonló a helyzet a Nemzeti Parasztpárttal. Az is gyűjtőpárt volt, ahol Erdei egyáltalán nem titkolta a balos és akár kommunistának is tekinthető nézeteit. Át is akart lépni a Kommunista Pártba, de Rákosi mondta neki, hogy sokkal többet használhat a Parasztpártban.
A definíció szerinti emberek, akiket a Kommunista Párt más pártokba küldött kémkedni vagy bomlasztani, ha volt ilyen egyáltalán, azok a mai napig ismeretlenek. Még a nyilaspártba küldött/beépített emberek nagy része is teljesen ismeretlen. Egyedül Demény Pál emleget egy-két nevet.
ZorróAszter vita 2021. november 9., 15:32 (CET)Válasz