Vita:Katolikus egyház Mexikóban

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Milei.vencel 3 évvel ezelőtt a(z) Fogalmazás témában

Fogalmazás[szerkesztés]

Elég szépen van itt a cikk fogalmazva, mintha egy kora újkori vagy esetleg 19. századi buzgó katolikus szerzőtől olvasnám Mexikó elveszett lelkeinek megmentését. Pl. hogy az indiánok haladéktalanul teljesítették az európai katolikus egyház vagy Cortez képviselőinek követeléseit és tömegesen jelentkeztek keresztelésre stb. Ó de édes, alig várták már hogy megérkezzenek a megmentőik..

A valóság egész másról szól Konstant,: a bennszülött indiánok választhattak élet vagy halál között: kereszt vagy kard.

A mexikói alkirály rendeletet adott ki, hogy az indiánok kötelesek „csak az egyetlen igaz Istent tisztelni, s el kell felejteniük és el kell dobniuk bálványaikat, amelyeket ezelőtt isteneknek tartottak – nyilvánította ki Mendoza. „Szűnjenek meg köveket, a napot, a holdat és bármiféle más lényt imádni. Ha valaki, ezen rendelet ellenére, mint keresztény ilyesmit cselekszik, arra az első alkalommal száz korbácsütést mérnek és kopaszra nyírják, másodszorra pedig a bíróságnak adják át”, - ami a valóságban a halált jelentette. Ugyanúgy megjelent Mexikóban is az inkvizíció, mint Európában. Erről miért nincs egy szó sem a cikkben?

Csoda ezután hogy gyorsan ment Mexikó népeinek megmentése, pontosabban megtérítése és a római egyházhoz való csatolása?? Nem csoda, ahogy az sem, hogy habár egykor M. 100%-ban katolikus volt, manapság rengetegen térnek át a katolicizmusról más vallásra; pl. itt van a világon az egyik legnagyobb Jehova Tanúi, karizmatikus vagy épp adventista stb. közösség, meg az sem meglepő, hogy az elmúlt századok után a mexikóiak erős ellenérzéssel vannak az Európából átkerült hagyományok iránt, míg az ősi, maja vagy azték értékek meg felértékelődtek. – M. V. 2021. január 24., 19:28 (CET)Válasz